Edukacija fizičara u CERN-u

Nastavnica iz Klasične na edukaciji u Ženevi

Na međunarodnom institutu CERN u Ženevi se je od 2. do 6. travnja održao Croatian Teachers Programme – edukacijski program za profesore fizike iz Hrvatske. Ukupno 43 profesorice i profesora fizike iz cijele Hrvatske vodili su prof. Mirko Planinić, Dekan PMF-a Zagreb, prof. Vuko Brigljević s Instituta Ruđer Bošković te prof. Nikola Godinović s FESB-a Split. Jedna od sudionica bila je i naša profesorica Vanja Flegar.
 
CERN je vodeći svjetski centar za istraživanje najmanjih građevnih dijelova materije s pomoću akceleratora čestica. Posljednje veliko otkriće koje je dobilo Nobelovu nagradu i veliki publicitet bilo je otkriće Higgsova bozona. Osim Higgsa, istraživanja u sedamdesetogodišnjoj povijesti ovog prestižnog instituta iznjedrila su i svjetsku www mrežu, ekrane na dodir te mnoge druge tehnologije koje su našle svoju praktičnu primjenu u medicini, industriji i drugim sferama svakodnevnog života. 

Nastavnici fizike tijekom trodnevnog seminara u CERN-u

Tijekom tri dana profesori su posjetili najmodernije detektore čestica, tvornicu antimaterije, sudjelovali u radionici detekcije kozmičkih zraka te pratili predavanja o najnovijim otkrićima na polju elementarnih čestica i astrofizike. Na kraju programa raspravljalo se kako nastaviti nadograđivati stečena znanja, ali i kako ovo atraktivno područje fizike uklopiti u školske kurikulum.

FOTO: Vanja Flegar