Snimanje filma o ovogodišnjim maturantima

Maturanti 2.0

Kao što je već svima poznato, na YouTube kanalu Klasične od prošle godine stoji video pod nazivom “Maturanti 2022.“, u kojemu nekoliko bivših učenika govori o svojim hobijima i zanimanjima. Ovaj kratak film bio je prikazan još početkom ove školske godine, a mnogi su dobili priliku pogledati ga u multimedijskoj dvorani te tako vidjeli različite živote klasičara u njihovoj završnoj godini.

Naravno, ovako simpatična ideja nije proletjela pokraj moje glave nezamijećeno. Na jednoj slučajnoj kavi nakon predstave u HNK-u, oformio se mali tim za snimanje novoga filma o ovogodišnjim maturantima. Tako smo Ružica Filipović, Hannah Maguire, Eva Lešić i ja u prvom polugodištu smišljale koncept našega budućeg filma o maturantima. Izrađivale smo ankete za učenike i lovile profesore po hodnicima te ih ispitivale jesu li zainteresirani za sudjelovanje u našem filmu. Jedini uvjet bio je da završimo sa snimanjem do četvrtog mjeseca kako nam snimanja ne bi omela pripremanje za mature.

Početak snimanja

U film smo nastojali uključiti što veći broj učenika ispred i iza kamere

Sve je započelo vrlo turbulentno, a tako je bilo i do samoga kraja. Nakon što smo početkom siječnja napisale cjelokupni scenarij, on se mijenjao gotovo tijekom cijelog snimanja. Nailazile smo na prepreke koje su nam nekada otežale posao te nas usporile, no radile smo punom parom. Pridružila nam se i Mia Mandić, snimateljica zvuka.

Od početka veljače moglo nas se vidjeti gotovo svaki tjedan kako teglimo teške stative za mikrofone, kamere i svjetla po školi. “Šta se opet nešto snima?” bilo je često postavljano pitanje, upravo zato što nismo jedine koje su u tom trenutku snimale po školi gdje se svakodnevno može vidjeti koja kamera ili mikrofon viška. No, izazovno je snimati u zgradi koja je namijenjena za dvije škole, pa smo često morale izbjegavati međusmjenu i odmore. Sve je moralo biti brzo i efikasno, a ususret su nam izlazili profesori i drugo osoblje u Klasičnoj.

Drugačiji koncept i cilj

Poseban su izazov predstavljale gužve na hodnicima i paralelna snimanja više filmova, stoga je dio intervjua snimljen i u nezaobilaznoj stanici dobroga dijela klasičara – Phariji

Iako smo imale sličnu ideju kao prošlogodišnji maturanti, potpuno smo odlučile promijeniti koncept i viziju filma. Umjesto nekoliko pojedinaca htjele smo uklopiti cijelu generaciju, odnosno da se svatko može pronaći na platnu. Sam film podijeljen je na tri cjeline – u prvom dijelu bit će predstavljeni svi maturantski razredi od A do F te njihovi razrednici, onda će nekoliko učenika reći nešto o odabranom fakultetu te će na kraju maturanti dati savjete budućim generacijama. Iako nisu svi dobili priliku sudjelovati u filmu, pokušale smo uključiti što više učenika te je u svakom dijelu netko drugi za mikrofonom, što nam je bio glavni cilj. U ovom trenutku naša glavna snimateljica Eva Lešić neumorno, ali odlučno montira sve scene te se film polako oblikuje.

Mogu potvrditi da nas je iznenadila ugodna suradnja s razrednicima i ostalim profesorima koji su bez problema odvojili jedan sat za snimanje filma. U pristupačnoj okolini brže se i lakše odrađuju poslovi, a još je bolje kad se usput uspijete i dobro zabaviti. Nadamo se da smo drugim filmom o maturantima pokrenule novu tradiciju u našoj školi te da će je novogodišnji maturanti nastaviti. Film Maturanti 2023 će do kraja školske godine biti objavljen na YouTube stranici te će se također prikazivati u multimedijskoj dvorani.

FOTO: Hannah Maguire, Eva Lešić, Ružica Filipović, Mia Mandić i Tara Duralija