Predavanje dr.sc. Denivera Vukelića

O progonima vještica

Predavanjem Progoni vještica u Zagrebu i okolici u srednjem i ranom novom vijeku, koje je organiziralo Društvo zagrebačke Klasične gimnazije, bivši učenik Klasične gimnazije dr. sc. Deniver Vukelić 17. je travnja okupljenim slušateljima predstavio najvažnije činjenice o progonima vještica. Predavanju su prisustvovali brojni učenici iz Povijesne grupe pod vodstvom profesorice Marine Kapetanović kao i drugi prijatelji Klasične gimnazije.

Predavač je naveo kako su se vještice nazivale u Hrvatskoj, ali i u Europi, te je objasnio tko su bile “vještice”. Većinom su žene optuživane za prakticiranje magije jer se vjerovalo da su bile podložnije sotonskoj manipulaciji. Predstavljane su kao ili iznimno stare i ružne ili iznimno lijepe i mlade žene, a prvi zakoni protiv magije spominju se već u rimskim zakonima. Vještice su bile optuživane za sva zla poput kuge, gladi ili bilo koje vremenske neprilike.

Spasonosni prosvjećeni apsolutizam Marije Terezije

Dr. sc. Deniver Vukelić tijekom predavanja o vješticama

Tijekom stoljeća progona vjerovalo se da su te žene ili obuzete zlom ili da je to zlo nasljedno pa nije bila rijetkost da su stradavale i kćeri žena optuženih za vještičarenje. Dva najgora razdoblja progona vještica u Hrvatskoj su razdoblje pučkog čaranja ili razdoblje rote koje je trajalo od 1360. do 1585. godine i razdoblje dijaboličkog vještičarstva ili razdoblje torture koje traje od 1622. do 1758. godine. Smatra se da su progoni završili dolaskom Marije Terezije na vlast jer je ona uvela zakon da se sva dokumentacija i dokazi moraju dopremiti njoj u Beč, a troškove podizanja optužbe u potpunosti pokriva tužilac.

FOTO: Anouk Kivađ