Putujem i učim ponovno u Italiji

Jednodnevni izlet u Akvileju i Trst

Učenici Klasične gimnazije u Zagrebu s grupom Putujem i učim prošli vikend, 22. travnja, otputovali u Italiju po drugi put u ovoj školskoj godini. Iako je ovom izletu prisustvovalo znatno manje učenika nego inače, atmosfere i zabave nije manjkalo ni u jednom trenutku.

Prva postaja – Akvileja

Prvo odredište cijeloga puta bila je Akvileja, gradić smješten u sjeveroistočnoj regiji Italije odmah blizu granice sa Slovenijom. Akvileja je poznata po svojoj bogatoj povijesti koja seže još u Rimsko Carstvo i drevnim rimskim ruševinama, koje smo imali priliku pomnije razmotriti i vidjeti u Arheološkom muzeju. Grad također ima prekrasnu katedralu i nekoliko drugih povijesnih zgrada, uključujući impresivan pod od mozaika koji datira iz 4. stoljeća. Mozaički pod jedan je od najdojmljivijih tragova izvorne crkve, izgrađen po nalogu biskupa Teodora. Alegorijski prikazi i skrivena značenja služe kao vodič k vječnom spasenju. Osim toga, Akvileja je poznata po svojim vinogradima i proizvodnji vina te tako posjetitelji mogu uživati u degustacijama lokalnih vina diljem grada.

Najljepši dvorac u Trstu

Svega 40 kilometara udaljen od Akvileje nalazi se dvorac Miramare koji je smješten u blizini grada Trsta na obali Tršćanskog zaljeva. Tamo smo u dvije grupe razgledali dvorac uz vodiča koji nas je još dublje uveo u njegovu povijest. Dvorac je sagrađen u 19. stoljeću za austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Maximiliana. Sam dvorac je remek-djelo arhitektonskog dizajna, s elegantnim interijerima u talijanskom renesansnom stilu u koji ubrajamo veličanstvenu zbirku namještaja, slika i skulptura. Ima slikovit položaj na stjenovitom rtu i okružen je bujnim vrtovima, a posebno ima zadivljujuć pogled na more. Pogledi s dvorca oduzimaju dah, nudeći panoramski pogled na Jadransko more i razvedenu obalu. Atmosfera je bila očaravajuća i luksuzna, s osjećajem povijesti i tradicije koji je opipljiv u cijelom prostoru.

S druge strane, Trst je veći grad smješten na obali Jadranskog mora. Poznat je po zadivljujućoj arhitekturi, prekrasnim parkovima i živahnoj kulturnoj sceni. Dolaskom u grad pošli smo u razgledavanje. Neke od znamenitosti koje smo tamo vidjeli uključuju “Piazza Unità d’Italia”, najveći trg s pogledom na more u Europi. Trg je prostran i otvoren, a na sredini se nalazi Fontana četiri kontinenata koja je napravljena sredinom 18. stoljeća. Ona simbolizira povezanost Trsta s ostatkom svijeta, s posebnim naglaskom na to da je on oduvijek bio i ostao poznati trgovački centar. Kroz ovaj povijesni stari grad prolazi Veliki kanal (“Canale Grande”) koji se počeo koristiti još 1700-ih godina za izravno iskrcavanje tereta u grad. Preko impozantnog kanala protežu se tri mosta, preko kojih smo ujedno i prošli te uživali u pogledu koji nam ovaj divan grad nudi. Razmatrajući arhitekturu i građevine, ne možemo izostaviti da Trst nudi bezbrojno lokaliteta, restorana i kafića. Oni ne samo da pridonose ljepoti grada, već i ljepoti kanala jer kafići na otvorenom pružaju šarmantnu i ugodnu atmosferu stanovnicima i posjetiteljima istog.

Po završetku obilaska kulturnim znamenitostima i dijelovima grada, nije bilo uskraćeno slobodno vrijeme kojeg je ostalo. Dakako, Trst raspolaže prodavaonicama i centrima velikih, poznatih, modnih marki.  Popriličan broj učenika stoga se zaputio iskoristiti vrijeme u kupnji raznoraznih odjevnih predmeta, mnogobrojnih proizvoda te suvenira. Drugi su učenici vrijeme proveli u jednom od kafića ili restorana na otvorenom, a zatim je došlo vrijeme povratka u Zagreb.

FOTO: canva.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime