Posljednja sezona popularne serije kontroverznog imena: Sex education

Svaki adolescent razmišlja o konceptu spolnog odnosa i problemima oko njega, od hiperfiksacije do tog da ga ne može smisliti. Serija Sex education pokušava normalizirati različite odnose tinejdžera prema spolnim odnosima, što se može nazvati širenjem spolnog optimizma. Time pomaže, osim adolescentima, i njihovim roditeljima da ih bolje shvate.

Spolni odgoj ili o odrastanju

Popularna serija Spolni odgoj (Sex education) završila je izlaskom četvrte sezone krajem rujna. Čim se serija pojavila na Netflixu 2019. godine, istog je trenutka ostavila dobar dojam na većinu gledatelja. Radnja serije smještena je u fiktivnom engleskom gradiću Moordaleu. Prati prvenstveno priču sedamnaestogodišnjeg nesigurnog Otisa (Asa Butterfield) koji ima urođeni dar i pomaže ljudima s njihovih spolno-emocionalnim problemima. Dar je naslijedio od svoje majke Jean Milburn (Gillian Anderson) koja je svjetski poznata psihologinja za ljude s problemima u spolnim odnosima. Otis i njegov najbolji prijatelj Eric (Ncuti Gatwa) zajedno se probijaju kroz prepreke srednje škole do trenutka kada njihova buntovna kolegica Maeve (Emma Mackey) prva zamijeti Otisov dar i predloži mu da se udruže i vode tajnu kliniku za spolne probleme kojom će pomagati učenicima u školi. Najdetaljnije su predstavljene priče glavnih likova (Otis, Eric i Maeve), no redatelji su ostavili prostora i za priču sporednih likova (ostalih učenike srednje škole). Serija prikazuje današnju mladež, njihove različite interese, probleme i ciljeve te njihove odnose. U četvrtoj sezoni radnja se premješta iz srednje škole Moordale u drugu srednju školu – Cavendish. Ta srednja škola posebna je po tome što učenici imaju veće pravo glasa. U četvrtoj sezoni saznaje se mnogo o sazrijevanju tinejdžera i o potrazi za najboljom varijantom samoga sebe te je istaknuto da adolescent ne mora znati svoju ulogu i mjesto u društvu čim navrši osamnaestu godinu. Mnogih likova iz prve tri sezone nema, ali njih su nadomjestili novi likovi: Abby, Aisha, Roman, O, Joanna… Ove sezone serija se bavi i temama poput korištenja droge u obitelji i posljedicama konzumacije, odnosa homoseksualca i kršćanstva, romantičnih veza ograničenih daljinom, posesivni romantični partner, održavanje različitih prijateljstava. Ukratko, serija problematizira teme s kojima se adolescent može poistovjetiti, a osim toga, može iz serije nešto i naučiti.

Spolni odnosi u medijima i društvu

Danas se mogu vidjeti mnoge reklame, tj. proizvodi koji se reklamiraju na seksualan način. Tvrtke i poduzetnici koriste se seksualnim sadržajima da bi privukli pažnju na proizvod i kako bi se, naravno, on što bolje prodao. Spolni odnos u našem je društvu uvijek bio delikatna i riskantna tema, no ljudska priroda uvijek primijeti seksualnost. Stoga ne čudi što upravo takvi sadržaji potiču komenatare i probuđuju znatiželju (i na dobar i na loš način), posebno u adolescenata. Kao primjeri marketinga koji se temelje na ljudskoj prirodi mogu se uzeti reklame za dezodoranse i šampone Axea, YSL parfeme, naslovnice časopisa Klik, reklame za hamburgere Carl’s  Jr. kompanije…                                             

Logično, nameće se pitanje koristi li se serija Sex education svojim provokativnim nazivom i sadržajem usmjerenim na spolne odnose kako bi bila gledanija i kako bi Netflix zaradio više novca. Ipak, serija daje uvid u mnoge probleme u vezi spolnih odnosa i različita ramišljanja o njima. Približava ih gledateljima tako što ih analizira, potičući pritom gledatelje na bolje razumijevanje različitosti. Sama kreatorica serije (Laurie Nunn) kaže: „U tridesetima sam i osjećam se kao da tek sada shvaćam pravi jezik za razgovor o vlastitom tijelu. Pomislim:’ Bože, voljela bih da sam znala ove stvari kad sam imala dvadeset godina.’“ Serija se koristi spolnim odnosima kao sredstvom za istraživanje ljudske intimnosti, a priče o različitim spolnim odnosima slaže kao kontekst za duboke i emocionalne trenutke. Nunn govori kako je, unatoč naslovu Spolni odgoj, serija u konačnici priča o zajednici i prijateljstvu, a ne samo o spolnim odnosima.

Serija za sve uzraste

Polazeći od osnovne ideje, tj. pitanja: „Što bi se dogodilo da stavimo tinejdžerskog seksualnog terapeuta na školski kampus?“ serija je dospjela do jednog od najgledanijih naslova na Netflixu. Osim mladih i starijih adolescenata, gledaju je ljudi prosječne starosti do 40 godina, a znaju se pronaći i stariji gledatelji. Svakako preporučam da pogledate seriju i sami zaključite zašto.