POTICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA

KLIMATSKI KOLAŽ NA BRITANSKI NAČIN

U Klasičnoj Gimnaziji uvedena je tema održivog razvoja i jedan od načina implementiranja toga bila je radionica Klimatski kolaž koja se održala 7. lipnja u školi. Sudjelovala je ministrica Wendy Morton iz Foreign, Commonwealth & Development Office tijekom svojeg službenog posjeta. 

Klasičari u društvu ministrice Wendy Morton tijekom Klimatskog kolaža

Klimatski kolaž je edukativna igra koja na kreativan i zanimljiv način upoznaje sudionike s uzrocima i posljedicama klimatske promjene. Svi nešto pomalo znamo o klimatskoj promjeni i o tome što je uzrokuje, a ova radionica nadopunjuje i obogaćuje to znanje dubljim objašnjenjem utjecaja ljudi i velikih industrija na klimu te objašnjenjem kako njihov utjecaj dovodi do posljedica poput rasta temperature. Kolaž je strukturiran tako da su kartice sakrivene pa se tijekom rasprave i pitanja otkrivaju, što je izvrsno napravljeno jer se bazira na tome da se sudionici moraju uključiti i raspravljati da bi igrali. 

Tijek radionice 

Na početku radionice aktivnost učenika koji su sudjelovali nije bila idealna, no kada su se učenici malo uhodali, vidljivo su se opustili i više komentirali i odgovarali na pitanja. Na tome možemo zahvaliti voditeljima, jedna od kojih je bila Ivana Kordić iz udruge Tatavaka. Kako je teklo vrijeme, postajalo je sve zanimljivije i čulo se tiho šaptanje učenika – „Joj nisam to znala!“ po čemu se već i vidi da je puno toga bilo objašnjeno onima koji nisu bili upućeni. Kasnije su učenici komentirali igru i rekli samo pozitivne stvari. 

Uvođenje teme održivog razvoja u škole izvrsna je ideja jer problem klimatske promjene nije bezazlen, a ta tema je ona za koju se mladi interesiraju i sami međusobno već komentiraju.  

Dojmovi učenika 

„ Dosta toga sam znao, a s druge strane i dosta novog naučio. Pokušao sam komentirati što više jer je zaista zanimljiva tema. Dosta mi se svidjelo koliko su otvoreni bili voditelji i poticali učenike da komentiraju.“ (Marko Bonefačić, 3.F)

 

„ Nisam puno govorila jer sam se više usredotočila na slušanje. Mislim da je izvrsno da se ovo organiziralo jer smatram da je to vrlo aktualna tema i baš mi je drago da sam prisustvovala.“ (Vita Belamarić Divjak, 3.F) 

 

„ Mislim da je bilo zanimljivo i nekako me baš potaknulo da više svjesno razmišljam o cijeloj toj temi i mojoj ulozi u tome. Nakon radionice sam pokrenula razgovor o klimatskim promjenama s prijateljicama te sam im rekla što sam bila naučila na radionici“ (Petra Zlatar, 3.F)

FOTO: Bristish Embassy Zagreb