Potpisujem, dakle razumijem

RADIONICA FINANCIJSKE PISMENOSTI

Održavanje radionice ‘Potpisujem, dakle razumijem’ oprimjerilo je našoj generaciji maturanata promišljen pristup financijama.

Iako je radionica koja je održana danas u multimedijskoj dvorani koncipirana prvenstveno kao grupni rad, ona sadrži i predavanje o financijskoj osviještenosti s fokusom na odraslu dob (naglasak je na održavanju/uzdržavanju obitelji i obiteljskom životu). Radionicu su vodile predavačice iz udruge HIFE (Hrvatski institut za financijsku edukaciju) na poziv prof. Snježane Krajinović u sklopu nastave politike i gospodarstva.

Uvodni dio radionice problematizira racionalno raspolaganje prosječnom hrvatskom plaćom (treba uskladiti želje i mogućnosti), a praktični dio koji slijedi predstavlja rješavanje problema nastalih zbog suvišnih troškova. Učenici su se morali svakako baviti dvama problemima –  na primjeru zamišljene obitelji Gašparić i njihova godišnjeg budžeta bili su suočeni sa smanjivanjem minusa (dugova) u godišnjoj računici te su morali odabrati najbolje opcije za uklanjanje nepotrebnih troškova u budućnosti kako bi im raspoloživ iznos ostao – raspoloživ. Osim navedenog problema učenici su rješavali i probleme povezane s nekretninama i njihovim raspolaganjem. Pritom su se sudionici radionice koristili financijskim kalkulatorom koji pospješuje razvoj financijskih vještina.

Cilj je ovih vježbi povisiti razinu financijske odgovornosti mladih koji tijekom radionice dobivaju drugačiji, odgovorniji uvid u raspolaganje mjesečnim budžetom te stječu odgovorniji pogled na prihode unutar obitelji.

FOTO: Fran Košpić