Povijesna grupa u posjetu Galeriji Arheološkog muzeja

Robovlasništvo nekad i danas

Povijesna grupa pod vodstvom prof. Marine Kapetanović 13. travnja sudjelovala je u debati koja se održala u Galeriji Arheološkog muzeja. Teza debate glasila je “Robovlasništvo u prošlosti bilo je gore nego što je u današnjosti”.

Ad antiquitatem

Našli smo se ispred Galerije koja se nalazi u Ulici Pavla Hatza 6, ušli u Galeriju, smjestili se i započeli s debatnom radionicom za srednjoškolce Ad Antiquitatem koju organizira Arheološki muzej, a vode je Ozren Domiter i Eva Marija Jurešić. Sve je počelo prezentacijom o robovlasništvu kako bi nas se uvelo u temu i da zapamtimo neke informacije koje možemo iskoristiti u debati. U toj prezentaciji pokazali su nam kako su robovi živjeli, njihov odnos s gospodarima, vrste robovlasništva i sl. Većinom smo razgovarali o robovlasništvu u antici jer ipak mi smo klasičari i to je naš teren. Prezentacija je bila jako poučna, naučili smo da su često robovi bili na višim pozicijama, imali su svoj kapital i raspolagali njime, a neki su čak mogli i kupiti svoju slobodu.

Bili smo nasumično podijeljeni u dvije skupine – afirmaciju i negaciju te smo imali određeno vrijeme za osmišljavanje argumenata, uvodnoga i završnoga govora. Ovo je bila amaterska debata pa je struktura bila takva da je svaka grupa imala tri govornika. Prva dva govornika iznosila su svoj argument bez pobijanja prethodnog govora, a treći govor stvarao se naknadno i služio je za pobijanje i kao završni komentar na prva dva iznesena argumenta.

Žustra debata

Govornici afirmacije bili su Anouk Kivađ, Sunčica Bencetić i Goran Batoš. Njihov zaključak bio je da je današnja situacija bolja jer ti nitko ne može oduzeti fizičku slobodu, a time ni duševnu. Moja grupa je bila negacija, uz mene govornici su bili Iva Jelovečki i Ivan Rihtar. Zaključili smo da je današnja situacija jednako teška jer zbog kapitalističkog sustava ljudi imaju slobodno tijelo, a zatočen duh. Sudci su bili Pavla Ivšinović i Filip Felja koji su nakon dubokog razmišljanja i razmatranja obju strana presudili u korist negacije.

Sve u svemu, ovo je bilo odlično iskustvo u kojem smo mogli mnogo naučiti, izaći iz svoje zone ugode i isprobati nešto novo!

FOTO: Marina Kapetanović