Prikaz dokumentarnog filma Posljednji ples

Pobjednički stav

Posljednji ples vrhunski je Netfilxov dokumentarac iz 2020. koji pobliže opisuje karijeru slavnog košarkaša Michaela Jordana te objašnjava kako je on postao najbolji košarkaš svih vremena. Dokumentarac je sastavljen od deset pedesetominutnih epizoda koje sačinjavaju intervjui ne samo s Michaelom Jordanom nego i s ostalim NBA legendama i igračima koji su igrali za vrijeme njegove karijere. Čim je dokumentarac stigao na Netflix, odmah je privukao pozornost svijeta, pogotovo obožavatelja košarke. I dan-danas dokumentarac je jedan od gledanijih Netflixovih naslova, koji je na platformi IMDb ocijenjen odličnom ocjenom: 9.1/10 na temelju 143 000 recenzija.

Dokumentarac odlično opisuje početak karijere Michaela Jordana i njegovu motivaciju da postane najbolji košarkaš svih vremena. Dokumentarac je usredotočen na dvije glavne teme: prva opisuje i približava Jordanov ulazak u NBA i njegove prve korake za Chicago Bulls te konstantni napor i treninge koje je prolazio. Druga su tema Jordanove zadnje godine u Chicagu – u tom dijelu dokumentarca Jordan objašnjava da osjeća kraj, ali želi još jednom biti na vrhu.

Najbolji svih vremena

Michael Jordan ulazi u NBA 1984. godine kada ga za svog igrača odabiru Chicago Bullsi te već u prvoj sezoni osvaja nagradu za novaka godine. Ipak, unatoč brojnim nagradama i odličnoj statistici, Jordan prvih sedam sezona svoje karijere smatra neuspjehom jer nije doveo Chicago do titule prvaka.

Sve se mijenja u sezonama od 1991. do 1993. kada Jordan osvaja čak tri prstena zaredom uz pomoć Scottieja Pippena koji uz Jordana također postaje zvijezda NBA-a. Poslije osvajanja trećeg prstena Jordan se odlučuje povući iz košarke, djelomično i zbog traume koju je proživio. Naime, njegov je otac u to vrijeme poginuo u prometnoj nesreći.  No, već u ožujku 1995. Jordan objavljuje svoj povratak u NBA te ponovno osvaja tri prstena zaredom (ovaj put ne samo uz pomoć Pippena nego i Dennisa Rodmana). Dokumentarac detaljno prikazuje Jordanovu zadnju sezonu u Chicagu: drugu mirovinu Jordan najavljuje u siječnju 1999. godine, da bi se već sljedeće godine vratio svijetu košarke kao predsjednik transakcija Washington Wizardsa za koje je odigrao dvije sezone. U travnju 2003. godine Jordan se napokon finalno oprašta od košarke s čak 40 godine čime je postao i najstariji igrač u povijesti NBA.

U dokumentarcu se izmjenjuju snimke intervjua poznatih NBA zvijezda koje su igrale za vrijeme Jordanove karijere. NBA zvijezde koje su sudjelovale  u intervjuima iznose svoje subjektivne stavove o Jordanu i njegovoj povijesnoj karijeri prenoseći gledateljima Jordanov pobjednički stav i pogled na život.

Pobjednik u svakom pogledu

Michael Jordan je prema mišljenju mnogih ljudi najbolji košarkaš svih vremena. Dokumentarac se koristi njime kao primjerom pobjednika, točnije kao zanimljivim primjerom osobe koja je nadvladala svoje poraze i pretvorila ih u motivaciju za uspjehom. Jordan se na početku svoje karijere bori s porazima te na prvi dojam čini se da je stalni gubitnik, no ubrzo se sve okreće u njegovu korist. Gledatelj iz dokumentarca vrlo lako može zaključiti da je zapravo svaki čovjek sposoban uspjeti, samo je važno postaviti si cilj i ne odustajati od njega.