Prva ravnateljica Opere u povijesti HNK

Željka Barišić Pulig nedavno je postala prva žena na čelu Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Imenovana je na prijedlog intendantice nakon sjednice Kazališnog vijeća.

Rekordan porast gledanosti

Hrvatsko narodno kazalište u vlasništvu je dva državna tijela. Jedno je Ministarstvo kulture i medija, odnosno sama država u čijem je vlasništvu 51 % hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ostalih 49 % drži Grad Zagreb. Shodno tome, intendanta, odnosno u ovom slučaju intendanticu Ivu Hraste-Sočo, predlaže Vlada Republike Hrvatske u dogovoru s institucijom Grada Zagreba, a imenovanje odobrava Kazališno vijeće sastavljeno od sedam članova u kojemu su dužnosnici iz države, Grada i zaposlenici Hrvatskog narodnog kazališta. Nakon imenovanja, svaki intendant bira i imenuje ravnatelje Opere, Drame i Baleta. Trima ravnateljima mandat traje jednako koliko i intendantu, to jest, četiri godine.

Željka Barišić Pulig je poziciju v.d. ravnateljice Opere zagrebačkog HNK-a preuzela u prosincu 2022. godine prihvaćajući prijedlog nove intendantice Ive Hraste-Sočo. Time je preuzela dužnosti rukovođenja radom Opere, koordinacije rada radnika Opere i brige o provedbi plana i programa na što ekonomičniji način s obzirom na financijski plan. Također sastavlja solističku i glumačku podjelu u kojoj će se na najbolji način i na umjetnički najvišoj razini izvršiti usvojeni repertoarni plan.

Kako bi preuzela dužnost morala je imati ispunjene sljedeće kvalifikacije: imati visoku stručnu spremu s područja humanističkih znanosti ili umjetnosti, imati završenu Muzičku ili Akademiju dramskih umjetnosti ili Filozofski fakultet (studij izvedbene ili kreativne produkcije), imati najmanje pet godina radnog iskustva u Operi te aktivno poznavati engleski jezik.

Barišić Pulig je svoj mandat v.d.-a započela gala opernim koncertom, a osim toga je Opera zagrebačkog HNK izvodila sljedeće: Nabucco, Stanac, Šišmiš, Amfitrion, Traviata, Tosca, Seviljski brijač, Čarobna frula, Ero s onoga svijeta, Medij, Nikola Šubić Zrinjski, Vještica Hillary, Opera Rosa i Lennon. Ti su pothvati nove direktorice Operi pridonjeli rekordnom porastu gledanosti u povijesti zagrebačkog HNK od čak 42 %.

Zahvaljujući tim uspjesima, u ponedjeljak 4. rujna, Iva Hraste-Sočo izlazi pred Kazališno vijeće s prijedlogom da Željka Barišić Pulig ostane direktorica Opere do kraja mandata, to jest, još tri godine. Barišić Pulig prihvaća prijedlog i time postaje prva žena na čelu Opere u povijesti HNK. Opera je, za razliku od mandata prethodne uprave u ravnopravnoj poziciji, operni umjetnici su zadovoljni, a puno je planova za još bolju budućnost.

Vrsna glazbenica, humanitarka i majka

“Sebe bih opisala kao ženu koja obožava ovaj grad, ovo kazalište, ovaj život kakav živim. Vesele me male stvari. Primjerice, kad u vrijeme Orašara orkestar tradicionalno prikuplja novac za udrugu Krijesnica. Od velikih stvari koje me vesele to su svakako moje uloge kćeri, supruge i majke. A najponosnija sam na ovu posljednju – na svoje dijete, sad već djevojku, koju smo uspjeli naučiti da hrabro slijedi svoje snove.“

Željka Barišić Pulig rođena je u Osijeku, gdje završava osnovnu i srednju Glazbenu školu Franje Kuhača. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1991. godine. Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima bivše Jugoslavije. 1998. stječe pedagoško-psihološku naobrazbu na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. S orkestrom Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku počinje surađivati 1985., a kao oboistica – solistica Opere stalno je zaposlena od 1990. do 1995. U istom periodu radila je kao prof. oboe i komorne glazbe u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku. Od 1995. do 2003. god. zaposlena je kao prva oboa Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a od 2003. god. svira engleski rog u istom Orkestru. Surađuje s mnogim orkestrima i ansamblima: Hrvatski komorni orkestar, Osječki komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Gradsko kazalište Komedija, Kazalište Trešnja, Hrvatski serenadni ansambl, Puhački kvintet „Elfi“, Zagrebački solisti, Orkestar Oružanih snaga, Ansambl Cantus, Opera „BB“, ansambl Col Legno.

Kritika njezino muziciranje naziva vrsnim i impresivnim, navodi da je njezin engleski rog došao do izražaja kao signal da je taj instrument do danas ostao nepravedno zapostavljen, dok nju doživljava kao oboisticu čije produhovljeno tumačenje glazbenog djela u sebi nosi muzikalitet i sjajnu tehniku, no prije svega umjetnički stav visoke razine koji uvažava sve vrijednosti glazbenog teksta dajući im osobni pečat.