Zeleni kutak Klasične gimnazije

Početkom školske godine 2022./2023. osmišljen je i proveden projekt pod nazivom „Zeleni kutak“. Dionici projekta nastavnici su biologije (Ana Sladoljev, Iva Prgomet), kemije (Matija Andrić, Vanja Horvat Flegar i Ana Markota), fizike (Dora Plavčić) i likovne umjetnosti (Danica Franić) te ostali suradnici i učenici škole. Cilj projekta je unaprijediti nastavu navedenih predmeta te stvoriti ugodan prostor unutar školske zgrade kojim bi se služili učenici u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i svi zaposlenici škole. Sredstva za provedbu projekta osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a udruge ZMAG i Vestigium su pomogle svojim savjetima i održanim edukacijama.

Teorija i praksa

Projektom je stvoren održiv ekosustav (zeleni kutak s različitim vrstama biljnih kultura) unutar škole kojim se učenike potiče na stjecanje praktičnih znanja i vještina u njegovu stvaranju i održavanju. Planirano trajanje projekta je dvije godine, a u prvoj godini održano je savjetovanje s udrugom ZMAG i edukativna radionica za nastavnike pod vodstvom udruge Vestigium. Sudjelujući u radionici, nastavnici su stekli praktična znanja iz hortikulture, permakulture i održivoga razvoja te stvorili „Zeleni kutak“ koji će učenici sljedećih godina održavati i njegovati te tako steći odgovornost prema prirodi, okolišu i razumnom korištenju dostupnih sredstava. 

Zeleni kutak osmišljen je kao nadopuna nastavnim kurikulumima, no njegova vrijednost puno je veća. Timskim radom unutar škole stvoren je ugodan kutak za kratki predah od školskih obaveza kako učenika tako i nastavnika. Zahvaljujemo svima na suradnji i nadamo se da će takvih kutaka u školi biti sve više!