Prikaz filma Glass Onion: A Knives Out Mistery

Film Riana Johnsona nastavak je njegova poznatog kriminalističko-detektivskog filma „Knives Out“ iz 2019. godine. Film je izašao 23. prosinca na Netflixu. Na ekranima se ponovno može vidjeti ekscentrični junak, detektiv Benoit Blanc, džentlmen s južnjačkim naglaskom kojeg je utjelovio Daniel Craig. Ostali sporedni glumci jesu Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monae, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick i Madelyn Cline.

Pozivnica za rješavanje ubojstva

Film se odvija za vrijeme lockdowna te je glavnom junaku dosadno i dane provodi tražeći zanimaciju i ubojstva. Jednoga normalnog popodneva dobiva veliki paket na svoju adresu. U paketu se nalazila velika drvena kutija, koja je zapravo bila velika slagalica i zagonetka, ali ju je Benoit Blanc uspio riješiti bez ikakvih poteškoća. Slagalica je sadržavala pozivnicu u kojoj ga je tehnološki genije i milijarder Miles Bron (Edward Norton) pozvao na svoj privatni otok u Grčkoj kako bi sudjelovao u rješavanju misterija njegova ubojstva.

Uz Benoita Blanca na otok su pozvani Bronovi prijatelji: bivša manekenka Birdie (Kate Hudson), političarka Claire (Kathryn Hahn), influencer Duke (Dave Bautista) te znanstvenik Lionel (Leslie Odom Jr.) koji radi za Milesa Brona. Oni su bliski prijatelji te svoju družinu nazivaju „ the disruptors“. Pomutnju i čuđenje izaziva dolazak njihove bivše prijateljice Andi ( Janelle Monae). Radnja započinje u trenutku kada se umjesto planiranog i sceniranog ubojstva dogodi pravo ubojstvo.

Sličnost s nedavnim filmovima

Kao što se možemo primijetiti u zadnje vrijeme, Hollywoodu nestaje ideja za filmove. Ipak, ovaj film nije jedan u nizu bezidejnih filmova. Na početku ovog filma mogu se prepoznati mnogi motivi povezani s nedavno objavljenim naslovom „The Menu“. Radnja oba filma odvija se na privatnim otocima te im je glavna tema ubojstvo, ali radnja ovoga filma se ubojstvom drastično mijenja te Rian Johnson gledatelje svojom maštom i promišljenošću vodi na putovanje puno neočekivanih zapleta.

Metaforu naslova filma objašnjava glavni lik Benoit Blanc. Naime, on tvrdi da ubojstvo ima svoje slojeve i da ga treba oguliti sloj po sloj kako bi se došlo do srži svega. Također, film je dobio naslov prema kafiću u kojem su „ the disruptorsi“ provodili svoje mladenačke dane i smišljali ideje kojima će se u budućnosti baviti.

Film je svakako uz sva ubojstva i prevare koje se događaju jako komičan i pun zabavnih scena koje podižu atmosferu ovog filma. Jednu od ključnih uloga u tome je imao Daniel Craig sa svojom ponovno izvanrednom izvedbom. Lik južnjačkog gay detektiva ne ide u isti kontekst kao i James Bond, ali se Craig tomu prilagodio i obavio odličan posao.

Poslastica za ljubitelje detektivskih filmova

Ove godine objavljeno je prilično mnogo nastavaka poznatih holivudskih filmova, te se i „Glass Onion: a Knives Out Mistery“ svrstao uz „Top Gun: Maverick“  i dugoočekivani „Avatar: The way of water“ sa svojom jako visokom ocjenom na IMDb-u (7,3/10).

Detektivski filmovi uvijek potiču gledatelje na sudjelovanje i na angažiranost te oni redovito pokušavaju uz detektiva samostalno riješiti slučaj. Ovaj film to ne omogućava zbog svojimh stalnih zapleta i otkrivanja novih informacija. Rian Johnson ponovno je uspio gledatelje ostaviti u neznanju do samoga kraja i  tako ih držati zainteresiranima. Svojom glumom, posvećenosti svakom detalju te samom pričom ovaj je film na tako dobrome glasu. Film je prava poslastica za svakoga ljubitelja detektivskih filmova.