REGARD projekt u Klasičnoj

Edukacija o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu

U našoj školi je 6.studenog održano predavanje u sklopu EU projekta REGARD – Remembering Genocide Against Roma Discrimination. Radi se o programu čiji je cilj educirati učenike srednjih škola o stradavanjima Roma u Drugom svjetskom ratu te ih osvijestiti o današnjoj diskriminaciji nad Romima. Glavni predavači bili su Robert Korenić, Sunčica Habus i Sandro Turcio. 

Projekt REGARD provodi se u sklopu programa Europske komisije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) na području Hrvatske, Italije i Rumunjske, a partnerska organizacija koja provodi aktivnosti na području Republike Hrvatske je udruga ,,Kali Sara”. Projekt je posvećen sjećanju na Samudaripen i borbi protiv diskriminacije Roma te mu je cilj očuvati sjećanje na genocid nad Romima i romski otpor. Rome su u Drugom svjetskom ratu odvodili u kampove zajedno sa Židovima – Rome su koristili za rad, a one beskorisne bi ubijali. Bili su podijeljeni u tri skupine: mladi, stari i djeca.

Inače, 2. kolovoza u cijeloj Europi obilježava se Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Naime, 2. kolovoza 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno je 2.897 Roma. Tijekom Drugog svjetskog rata prema službenim podacima ubijeno je oko pola milijuna Roma, a više desetaka tisuća stradalo ih je na jugoslovenskom prostoru.  

TEKST: Jana Karolina Katalinić i Barbara Pezdevšek

FOTO: SRRH “KALI SARA” – REGARD