Školsko skijanje u Švicarskoj

U vodstvu profesora Krešimira Ditsa dvadesetak klasičara i nekoliko bivših klasičara zaputilo se na šestodnevno skijanje u švicarski Veysonnaz u sklopu Knock Out školskoga skijanja. Od 5. do 12. siječnja klasičari, kao i drugi učenici iz svih krajeva Hrvatske, imali su priliku naučiti skijati i bordati te isprobati 400 km staza na nadmorskoj visini od 1400 do 3330 metara. Švicarski kanton Wallis u kojemu je organizirano 15. školsko skijanje skijaška je regija u kojoj se nalaze Četiri Doline, jedno od  najvećih skijaških područja u Švicarskoj, ali i u Europi.

Skijaška ulaznica za učenike uključivala je pristup skijaškim stazama raznovrsne težine na području Thyona, Vrysonnaza i Nandata. Ta se mjesta nalaze visoko iznad grada Siona. Osim što su mogli svakodnevno skijati na više od 200 kilometara uređenih skijaških staza, učenici su se na skijalištu mogli koristiti stazama za bordanje, klizalištima, sanjkalištima i bazenima.

U Veysonnazu smještena je i Arena u kojoj se održavaju koncerti u sklopu noćnoga programa Knock Out Snow Festivala. Klasičare i druge učenike zabavljali su različiti koncerti: nastupili su Dubioza kolektiv, Connecta, Krankšvester, Vanillaz, a održan je i DJ party na kojem ih je zabavljao DJ Monteci.

Također, za zainteresirane je učenike organizirana škola skijanja i snowboarda na tri razine – početnička, srednja i napredna. 10. siječnja organizirano je skijanje na sve Četiri Doline te su skijaši imali na raspolaganju stazu dugu 420 kilometara. Uz profesora Ditsa na učenike su budno pazili liječnici Medical teama iz Hrvatske, a cijelom je događaju pružena i podrška Collegium ofice teama. Malo je reći da su se klasičari dobro zabavili i uživali u druženju, boravku na zraku i skijanju u prekrasnom okruženju!

 

FOTO Krešimir Dits, prof.