Što misliš na latinskom?

Julia Očić, prošlogodišnja državna prvakinja iz latinskog jezika i dobitnica Oskara znanja učenica je Klasične gimnazije tek od prošle školske godine. Upitali smo je što ju je navelo da iz Četvrte gimnazije prijeđe u Klasičnu gimnaziju.

Njezin odgovor vrlo je jednostavan, željela je nastaviti učiti latinski jer ga je u Četvrtoj gimnaziji učila samo u prva dva razreda. U bivšoj školi imala je profesora koji nije bio strog pa su joj govorili da će u Klasičnoj zbog toga imati jedva dvojku. Međutim, kada je prešla na prevođenje, shvatila da je to stvarno fora.

Na pitanje što misli koje su danas prednosti klasičnog obrazovanja i ima li ih uopće odlučno odgovara da prednosti svakako ima. Ističe znanje opće kulture koje se stječe učenjem klasičnih jezika, a to je nešto što se u drugim školama ne stječe ili barem ne u tolikoj mjeri.

Razgovaramo u kafiću punom klasičara. Što će joj nedostajati nakon mature? Odgovara da će joj sigurno nedostajati neki profesori, a naročito prijatelji iz razreda, a to ne govori samo zato što sjede nekoliko metara dalje od nje. Naprotiv, kaže da ako usporedi ekipu koju je upoznala ovdje s ekipom iz stare škole, ovi iz Klasične bolji su sto puta skoro.

Je li latinski sve što je zanima? Pisanjem se bavi još od osnovne škole, a latinski ju je počeo zanimati u srednjoj. Zato je logično da je to dvoje pokušala spojiti. Kad je tek počela s pisanjem pjesama na latinskom, bio je to kaos, ali kasnije… Jednu njezinu pjesmu možete pročitati ovdje [VARIA > ARS]. Zanimljivo je što piše odmah na latinskom. Nakon što u mislima posloži rečenicu, pokušava je prilagoditi latinskom.

Veselimo se Julijinim novim pjesmama i uspjesima. Možda će njezin pristup latinskom jeziku nekima pomoći da promijene stav o klasičnim jezicima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime