Šumoborci i Klasična ponovo zajedno

Radionica Klimatskog kolaža

Na novoj radionici Klimatskog kolaža koja se odigrala u ugodnom ozračju multimedijske dvorane Klasične gimnazije u četvrtak 2. prosinca ponovno smo imali prilike čuti o akcijama Šumoboraca i projektu Boranka – najvećoj volonterskoj kampanji pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi i najnagrađivanijoj neprofitnoj kampanji u Hrvatskoj.

3. d u središtu događanja

Dan Špicer okupljenim je učenicima predstavio projekte Boranka i Šumoborci.

Gostujući predsjednik udruge Saveza izviđača Hrvatske gospodin Dan Špicer u početnom je dijelu druženja predstavio kampanje Boranka i Šumoborci.
Tijekom kratkog izlaganja upoznao je okupljene klasičare s pomalo nevjerojatnim brojkama od 6200 volontera u 18 akcija pošumljavanja u kojima je posađeno je oko 65 000 stabala. Projekt Boranka najveće je volontersko pošumljavanje opožarenih područja Hrvatske diljem Dalmacije s ciljem obnove opožarenih područja. 

S programom Šumoborci Klasična gimnazija susrela se provodeći akciju sadnje 415 stabala za 415 godina škole u kojoj su i klasičari postali aktivisti u obnovi i povećavanju šumskog fonda u okolici Zagreba. Budući je cilj navedenih projekata doprijeti do što većeg broja ljudi, posebno mladih, te zanimljivim edukativnim programima podizati svijest građana o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara, naša škola ponovno je otvorila svoja vrata i bila domaćin još jednoj igri Klimatskog kolaža.

Podrži projekt pošumljavanja – nacrtaj stablo i pošalji ga na www.boranka.hr

Boranke

Svaki sudionik dobio je na poklon boranku – malu grafitnu bojicu koja je izrađena od smrvljenih trupaca izgorenih stabala s dalmatinskih požarišta. One su svojevrstan simbol kampanje Boranka, a svatko tko želi može na papir nacrtati svoje stablo, sliku poslati na http://www.boranka.hr, posaditi stablo u virtualnu šumu i za svako virtualno posađeno stablo volonteri izviđači posadit će jedno pravo.


Cijeli događaj bio je pod budnim okom i aktivnim sudjelovanjem gospođice Maje Flajsig, bivše učenice Klasične gimnazije, danas aktivistice i članice udruge Tatavaka. Kroz igru kolaža i učenje o klimatskim promjenama učenike su vodili razrednik, gđica Maja Flajsig i Ana Sladoljev, prof. biologije. Grupa Polarni medo najmaštovitije je ukrasila svoj kolaž.

Grupa Polarni medo vrlo je maštovito ukrasila svoj kolaž.

FOTO: Ana Sladoljev