Svim na zemlji mir, veselje

Treći zajednički božićni koncert Klasične gimnazije, VII. gimnazije, XVI. gimnazije i Tehničke škole Zagreb održan je 12. prosinca u bazilici Srca Isusova. Klasičari i učenici ostalih obližnjih škola ostavili su svoje razmirice sa strane, barem na jednu noć, kako bi zajedno uživali u božićnom duhu. Škole su predstavljali pjevačka skupina Hosanna (Klasična gimnazija), zbor XVI. gimnazije i sastav Šesnaestinke (XVI. gimnazija), zbor i bend učenika VII. gimnazije i sastav Sedma klapa (VII. gimnazija) te tamburaški sastav i mješoviti zbor Tehničke škole Zagreb.

Kad se mladi glasi slože, sve se može, sve se može!

Klasičnu gimnaziju na koncertu predstavljala je vokalno-instrumentalna grupa Hosanna u sljedećem sastavu: Kaya Mary McConnell, Mia Rain, Marta Stančić, Sara Fabian, Maša Ciglenečki, Lara Kroflin, Gabrijela Bojkić, Hana Claudius Brakus, Mila Hasanović, Luka Baričić, Petra Jukić, Martina Raič, Mislav Tomljenović, Lucija Zorica i Borna Srbljanin.

Hossana tijekom izvedbe pjesme Hallelujah Leonarda Cohena pred mnogobrojnim slušateljstvom

Budući da je Klasična gimnazija nastupala prvi put na božićnome koncertu, organizatori su nam ukazali čast da na početku koncerta pozdravimo publiku i na kraju svima okupljenima uputimo božićnu i novogodišnju čestitku. Učenici Iva Turkalj i Mislav Tomljenović zahvalili su i našem župniku, pateru Ivanu Matiću, na gostoprimstvu u prekrasnom prostoru Bazilike, a učenica Maša Ciglenečki pročitala je božićnu čestitku zamišljenu kao pjesmu i molitvu malom Isusu.

Posebnost pjevačke skupine Hosanna je da, za razliku od sastava drugih škola, učenici svoj nastup osmišljavaju i uvježbavaju sami, tj. bez vodstva profesora u glazbenom smislu. Stoga treba posebno pohvaliti učenicu 2. b razrednog odjeljenja Martu Stančić koja je u samo tri tjedna uvježbala skupinu za nastup. Također ju je pratila flautom pri izvedbi Psalma 122. Obradovah se kad mi rekoše. U izvedbi Psalma svakako treba istaknuti vrlo nadarenu solisticu Mašu Ciglenečki. Druga pjesma koju je Hosanna izvela bila je Hallelujah Leonarda Cohena, a izvedbu je gitarom pratio naš mladi talentirani gitarist Borna Srbljanin.

Osvrt na nastupe drugih škola

Koncert je otvorio zbor XVI. gimnazije pjevajući uz glazbenu pratnju O, Isuse ove noći i How can I keep from singin, a zatim je sastav Šesnaestinke izveo Pastorale. Nakon Hosanne slijedio je zbor i bend učenika VII. gimnazije koji su  izveli Hark the herald angels sing, Silent night i pučki napjev iz Vodica Vesel’mo se ov’ čas koiu je izvela klapa VII. gimnazije. Zadnji sastav koji je nastupao bio je tamburaški sastav Tehničke škole Zagreb koji je izveo hrvatske tradicionalne božićne pjesme Djetešce nam se rodilo i Radujte se narodi. Kao završnu točku svi izvođači zajedničkim su snagama, uz pratnju tamburaškoga sastava Tehničke škole Zagreb, otpjevali pjesmu Svim na zemlji, mir veselje.

Budite dar jedni drugima

Zajednička izvedba božićne pjesme Svim na zemlji mir, veselje

Sve glazbene sastave i okupljenu publiku pozdravio je i župnik, pater Ivan Matić, koji je bio oduševljen kvalitetom ovogodišnjeg koncerta. Napomenuo je da je svaka škola dala sve što je mogla da bi koncert bio tako uspješan. Čestitavši Božić svima napomenuo je kako je „Božić božji dar čovjeku“ te je istaknuo misao da trebamo biti dar jedni drugima. Također, našim je zborovima obećao da će se sljedeće godine poslije koncerta održati i domjenak i druženje za članove zborova.

Da bismo utvrdili koliko je uspješna bila večer, upitali smo neke prisutne učenike i profesore Klasične gimnazije što misle o ovogodišnjem Božićnom koncertu. Učenica Klasične gimnazije Iva rekla je da se nada organiziranju koncerta i sljedeće godine. Komentirajući nastup Klasične gimnazije, istaknula je nastup solistice Maše Ciglenečki koji je nazvala „ugodnim i neočekivanim iznenađenjem”. Od ostalih škola, kaže, najviše joj se dopao nastup tamburaša Tehničke škole. Učenice Maša C. i Lara K., članice sastava Hosanna, komentirale su kako su vrlo zadovoljne nastupom i pohvalile su Martu Stančić koja ih je uspjela pripremiti za ovaj nastup u samo tri tjedna, dok su se druge škole, kako kažu, pripremale tri mjeseca. Od ostalih škola Maši se najviše svidio nastup XVI. gimnazije, dok su za Laru bili odlični i zbor XVI. gimnazije i klapa VII. gimnazije.

Profesorica Mirt-Puškarić također je pohvalila nastup naših učenika, ističući da su članovi skupine sami pripremili za nastup, tj. da nisu imali profesora ili voditelja s glazbenim obrazovanjem i kako su se pripremili u puno kraćem roku od ostalih škola. Profesorica je također izrazila svoju želju da se koncert organizira i sljedeće godine.

Zamolili smo i profesoricu Korneliju Pavlić, pedagošku voditeljicu skupine Hosanna, za osvrt na protekli događaj. Sretna sam što smo bili dionici ove prekrasne večeri druženja s mladim talentiranim glazbenicima u ovoj Bazilici koja je dom isusovaca, osnivača Klasične gimnazije prije više od četiri stoljeća Svi su izvođači zaista impresionirali svojim nastupima. Izuzetno sam zadovoljna našim nastupom i ponosim se Martom i svim članovima Hosanne. Čestitam im na hrabrosti, upornosti, odgovornosti i ozbiljnosti prilikom priprema i neopisivo velikoj želji učenika da predstavljaju svoju Školu, premda smo silno bili opterećeni kratkoćom vremena za pripremu.

Htjela bih iskoristiti ovu priliku pa ujedno pojasniti da je pjevačka skupina Hosanna osnovana 2005. godine, spontano. Želja mi je bila organizirati humanitarnu priredbu susreta raznih generacija klasičara na kojoj bi svirali i pjevali sadašnji i bivši učenici Klasične gimnazije. U nizu smo održali osam takvih godišnjih humanitarnih večeri, a zatim je uslijedio prekid od pet godina. Humanitarni koncert ponovo smo organizirali 2016. godine. Iskreno vjerujem da ćemo ove školske godine održati desetu „jubilarnu“ Hosannu i pozivam naše učenike koji vole pjevati ili sviraju neki glazbeni instrument da nam se pridruže.

FOTO: Ivana Črnelč