Tajna povijest kazališta

Učenici 1. a i 1. b razreda prošle su subote posjetili Hrvatsko narodno kazalište u pratnji profesorice Alme Cacan.

Ovaj put nismo išli tamo gledati predstavu, no ipak smo se vrlo dobro proveli i mnogo toga saznali. Sudjelovali smo u turi Tajna povijest kazališta u sklopu koje su nam glumac Kristijan Potočki, član ansambla HNK-a, i Tin Rožman, student glume i stipendist HNK-a, pokazali po čemu je naše kazalište posebno.

Klasičari u društvu glumca Kristijana Potočkog nakon razgledavanja kazališta

Za razliku od modernih kazališta, u HNK-u koriste se neke tradicionalne metode. Na primjer, dok se u nedavnije građenim kazalištima sve radi mehanički, u HNK-u reflektori i kulise dižu se i spuštaju ručno. Također, svi rekviziti izrađuju se ručno, od stolica do velikih stepenica.

Tijekom obilaska kazališta zavirili smo na neka zanimljiva mjesta koja u redovnim posjetima kazalištu ipak ne vidimo: prošli smo hodnikom ispod pozornice koji je naknadno izgrađen, posjetili smo svečane lože i istražili carski salon. Saznali smo da je od 1895. godine HNK bio zatvoren samo dva puta zbog preuređenja, a osim toga radio je gotovo svaki dan u godini.

Tajna povijest kazališta otkrila nam je što se događa iza pozornice – povirili smo na probu baleta i opere te upoznali baletana i rekvizitera. Saznali smo kako se rade perike i koliko posla iziskuju odjeća, obua, šminka i sve ostalo potrebno za nastup.

Osim što smo vidjeli kako izgleda kazalište iza scene, slušali smo i o povijesti kazališta i svega što se trebalo dogoditi da bi ono bilo baš takvim kakvo je danas te smo vidjeli koliko je truda potrebno da se mi sada možemo njime šetati te gledati predstave u njemu. Ovu bih turu svakome preporučila jer je ne samo zanimljiva nego i poučna!

FOTO: privatna arhiva Alme Cacan