Tales from the Gas Station

INTERNETSKI HOROR-ROMAN

Duh kauboja koji žive u WC-u, ukleti vrtni patuljci, samoubilački kultovi te mutirani rakuni u spuštenom stropu samo su neki od otkačenih  i užasavajućih prizora koje je svojim čitateljima priuštio misteriozni Jack Townsend.

Naime, Jack Townsend je pseudonim pod kojim je nepoznati autor počeo pisati 2017. na forumu nosleep (na popularnoj mrežnoj stranici Reddit), mjestu na kojemu autori kratkih strašnih priča mogu vrlo lako pronaći publiku koja će iskreno izraziti svoje kritike s namjerom da pisci unaprijede svoj stil.

Forumska priča pretvorena u roman

Misteriozni autor prošle je godine objavio drugi nastavak romana Tales from the Gas Station kojim nastavlja oduševljavati svoju vjernu čitateljsku publiku.

Towsendova serija kratkih priča napisanih u obliku bloga obilježena crnim humorom i parodijom vrlo je brzo našla odanu publiku, pa je uspio izdati svoju prvu “pravu” knjigu u 2018., a prije nekoliko mjeseci (u kolovozu prošle godine) objavljen je i drugi nastavak djela Tales from the Gas Station. Radi se o romanu u obliku bloga koji piše protagonist Jack. Jack pati od ekstremno rijetke genetske bolesti koja mu, ukratko, onemogućuje spavanje i skraćuje njegov očekivani životni vijek na otprilike 30 godina. Umjesto sna on povremeno zapada u fuge tijekom kojih njegovo tijelo radi neke normalne i neke ne toliko normalne stvari. Zbog poremećaja sna Jackove opcije za karijeru vrlo su ograničene pa je našao posao na 24 sata na dan, 7 dana u tjednu otvorenoj benzinskoj stanici na rubu zabitnoga grada koja postaje dodirna točka realnog i nadrealnog svijeta. Jack nije dovoljno plaćen da se bori s užasima s druge strane zavjese stvarnosti, pa jednostavno izbjegava sve što bi ga moglo koštati vremena, posla ili novca. Naravno, njegova pažljivost neće ga zaštititi od zgoda i nezgoda u koje ga uvlače njegovi suradnici i redoviti klijenti. Nezaboravni likovi prožimaju svaku stranicu ovoga urnebesnog, ali i užasavajućeg romana. Posebno su zanimljivi likovi poput Toma, Šerifova pomoćnika koji je uvijek spreman razriješiti sve pravne probleme s kojima se Jack mora baviti ili Kieffera, čiji se leš konstantno pojavljuje u zamrzivaču unatoč tome što je upravo izašao kroz prednja vrata.

Internetska zajednica čitatelja

Iako se tema romana sama po sebi ne čini toliko zanimljivom, ona itekako jest zanimljiva jer je spomenuta benzinska stanica bojište viših sila koje izvrću stvarnost i trgaju i izvijaju svaku logiku. Osim toga, zanimljivo je i što su komentari čitatelja bloga dobili svoje mjesto u fabuli, pa je vidljiva određena razina interakcije autora i njegovih čitatelja. Sve u svemu, ovo djelo pokazuje snagu virtualne zajednice koja nastaje oko određenog djela (bloga) i inspirira sve ambiciozne pisce da nastave pisati za ciljanu internetsku publiku u kojoj mogu steći vrlo odane i zainteresirane čitatelje.