19.1 C
Zagreb
Srijeda, 31 svibnja, 2023

U očekivanju šeste sezone Outlandera

Outlander je serija koja se počela prikazivati 2015. godine, a nastala je adaptacijom istoimenog romana Diane Gabaldon. Potvrđeno je da šesta sezona izlazi u ožujku ove godine.

Priča povijesne tematike drukčija od drugih

Ova priča povijesne tematike, ocijenjena ocjenom 8.4/10 na portalu IMDb na temelju gotovo 150 tisuća osvrta, posebna je zbog toga što ima element fikcije: putovanje kroz vrijeme. Moglo bi se reći da je cijela radnja uzrokovana ovim elementom, međutim to nije jedini razlog zašto je priča drukčija od drugih naizgled sličnih povijesno-romantičnih priča. Pitanja morala, dužnosti i žrtvovanja za one koje voli muče glavnu junakinju tijekom suočavanja s realnošću za koju do tada nije niti znala da je moguća.

Radnja započinje završetkom Drugog svjetskog rata, tijekom kojeg je Claire Randall (Caitriona Balfe) radila kao medicinska sestra. U pokušaju da se zbliži s mužem Frankom (Tobias Menzies) pristaje otići na putovanje u Inverness u Škotskoj. Nakon što svjedoče ritualu druida kod kamenja na Craigh na Dunu, Claire sljedećeg jutra „misteriozno nestaje.“

Claire ubrzo shvaća da se vratila gotovo 200 godina u prošlost, u 1743. godinu, te koristi svoje znanje o povijesti i ljekovitom bilju kako bi se snašla i stekla povjerenje društva.

Ljubav, društvo i politika u 18. stoljeću

Gledatelji ubrzo upoznaju Škota Jamieja Frasera (Sam Heughan) čija ljubavna priča s Claire postaje glavni pokretač radnje. Međutim, uskoro nastupaju problemi: Claireine laži o tome otkud dolazi razotkrivene su i postavlja se pitanje njena povratka u vrijeme kojemu pripada: voli li Jamieja dovoljno da ostane s njim u prošlosti? Također je muči neznanje o tome što je s Frankom i zanima ju je li se moguće vratiti u budućnost.

Budući da ima problema s prilagodbom vremenu potpuno drukčijem od suvremenog, Claire shvaća da će se morati boriti za svoja prava i poštovanje društva. Outlander točno i realno prikazuje društveno i političko stanje 18. stoljeća. Claire je više puta osuđena da je vještica i engleska špijunka, a prilagodba na brutalnost i nasilje tog vremena također joj nije bila laka.

Prva sezona prikazuje početak političkih napetosti između Škota i Engleza te nagovještava nadolazeći rat. Claire i Jamie odlaze u Francusku u pokušaju da spase Škote od katastrofalne bitke.

U ovom dijelu serije prikazuju se dvije paralelne radnje: jedna u 1746., koja prikazuje dane koji prethode bitci, a druga prikazuje Claire u 1968., gdje je starija i ima kćer.

Znanje o nadolazećoj bitci kod Cullodena između Škota i Britanaca, tj. činjenica da će Škoti biti poraženi, tjera Claire da nagovara Jamieja da ne sudjeluje, ali bezuspješno. Znajući da je trudna, Jamie joj govori da se vrati u budućnost kako bi se spasila od rata.

Povratak u prošlost

Treća sezona donosi brojne nove zaplete, od kojih je najveći ponovno ujedinjenje Claire i Jamieja i njihov odlazak na Jamajku kako bi spasili Jamiejeva nećaka. Nakon mnogih problema i brodoloma bude se na obali Amerike gdje odlučuju započeti novi život.

Novi Svijet donosi im nadu. Međutim, Claire zna događanja u Americi u 18. stoljeću te zna da slijedi Američki rat za nezavisnost. Također, protivi se ropstvu i društvenom ustroju Amerike.

U četrvrtoj i petoj sezoni u radnju se upliću mnogi novi likovi, ali se vraćaju i neki stari. Jedan od većih zapleta je dolazak Briane (Clairine kćeri) i njezina trudnoća. Također, susreti s Indijancima i suparnicima jedni su od najnapetijih događaja serije. Jamie mora pronaći način da obrani sve što je stvorio u Americi i zaštiti one koji od njega traže vodstvo i zaštitu, a Claire koristi svoje medicinsko znanje kako bi napravila penicilin.

Outlander nije samo serija za one koje vole romantični žanr, već je baš zbog svog točnog i realnog prikaza povijesti jedna od najboljih povijesnih drama. Osim toga, dobra razrada i karakteri likova ono su što je čini posebnom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI