Velika konkurencija na LiDraNu, a ni klasičara ne nedostaje

Općinska smotra LiDraNa 2022.

Ponovno je stiglo vrijeme školske godine kada klasičari mogu pokazati svoje znanje i vještine i u području umjetnosti, preciznije, u području glume te literarnog i novinarskog izričaja. I ove je godine u svim kategorijama konkurencija bila velika, a ni klasičara nije nedostajalo: u svim kategorijama školu je zastupalo više vrijednih učenika. Općinska razina smotre održana je 15. i 16. veljače: u utorak su putem platforme Zoom održani okrugli stolovi za literarne i novinarske radove, dok su samostalni scenski nastupi održani 16. veljače u II. gimnaziji.

Sjajni rezultati glumačkih nada

Na smotri su ukupno su izvedena 34 nastupa, ali samo ih je 12 moglo biti odabrano za sljedeću, županijsku razinu. Od klasičara nasupili su Niko Trogrlić s kazivanjem pjesme Toledo autora Tomice Bajsića te Filip Felja s monologom Luigija Lunarija Trojica na ljuljački. Obojica su nastupala pod mentorstvom profesora Darija Budimira. Nažalost, Niko i Filip nisu prošli na sljedeću razinu. U jakoj konkurenciji svoj su nastup na županijskoj razini smotre izborile Petra Plavšić koja je izvela monolog Žena bomba autorice Ivane Sajko te Franka Mikolaci s monologom Nemreš pobjeć od nedjelje autorice Tene Štivičić, obje pod mentorstvom profesora Budimira. Dalje je prošla i Petrunjela Baće s Euripidovim monologom Medeja pod mentorstvom profesorice Ivane Črnelč.

Četiri literarna rada branit će boje Klasične

Kategoriji literarnih radova pristupilo je 50 učenika s 50 radova, a samo 15 radova moglo je proći dalje. Iz Klasične gimnazije svoje su radove poslali učenik Alen Ćehajić koji je napisao Zora je ponovno uz pomoć mentora profesora Alena Orlića, zatim Tonka Matejaš s radom Vjetrenjače i Kaya Mary McConnell s radom Hrana i opijati, obje pod mentorstvom profesorice Alme Cacan. Dora Čorkalo također je poslala svoj rad nazvan Put sjećanja, a mentorica joj je profesorica Anđela Vukasović Korunda te je svoj rad Pusti noćas svoje kose uz pomoć mentorice profesorice Ivane Črnelč na općinsku razinu poslala i učenica Tonka Pavić. Na županijsku su razinu natjecanja prošli Alen, Kaya te obje Tonke uz lijepe komentare povjerenstva!

Novinarski uspjesi

Klasičari su se natjecali i u kategoriji novinarskih radova te je tako Niki Paleka, kojoj je mentor profesor Igor Medić, napisala prikaz pod nazivom Trening za gledateljev um koji, nažalost, nije prošao na županijsku razinu. Stella Pavlović pod mentorstvom profesorice Ivane Črnelč napisala je komentar Od riječi do (zlo)djela i njime si osigurala mjesto na sljedećoj razini smotre, baš kao i učenica Tatiana Lipovčan sa svojim osvrtom Komet razdora koji je nastao pod mentorstvom profesora Igora Medića.

Čestitke svim školskim glumcima, piscima i novinarima, i onima koji su prošli, ali i onima koji su se uopće okuražili na slanje rada na smotru! Nek je sa srećom prolaznicima na županijskoj razini LiDraNa!    

FOTO: Ivana Črnelč