Uspjesi naših lidranovaca

Klasičari su tradicionalno uspješni i kreativni na LiDraNu, pa su i ove godine na županijskoj razini spomenute smotre sudjelovali u čak četiri kategorije.

I ove godine Klasična gimnazija ostvarila je itekako velik uspjeh na smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva –  LiDraNu. Naši učenici plasirali su se na županijsku, pa čak i na državnu razinu. Konkurencija je i ove godine bila jaka, ali pokazali smo da smo spremni na sve! Županijska smotra održavala se na različitim lokacijama u Zagrebu u organizaciji Prirodoslovne škole Vladimira Preloga od 18. do 21. veljače.

Cijeli je svijet pozornica

U dramskom izričaju na županijskoj razini hrabro su nas zastupali Lovro Juraga iz 4. f koji je kazivao Krležinu pjesmu Rat, Jakov Kalajžić iz 4.d koji je kazivao Ujevićevu pjesmu Kuće , Klara Rihtar iz 4.c koja je izvodila Evin monolog iz Krležina Vučjaka i Petrunjela Baće iz 1.e koja je izvela monolog prema djelu Danila Harmsa Pomalo neobični slučajevi.

Na županijskoj razini bila su još dvadeset i dva rada, ali Klara i Petrunjela oduševile su Kristijana Potočkog, Anu Maras, Kostadinku Velkovski i Mariju Trapić svojim nastupom te su se probile i do državnog LiDraNa, pa će tako na proljeće uživati u sunčanom Šibeniku.

Nestrpljivo očekujemo pozive

Imali smo predstavnike i u novinarskom izričaju. Četveročlano Povjerenstvo (Damir Brčić, akademski slikar, novinarke Anita Končar i Mirela Lilek te novinar Marijan Šimeg) odabralo je 12 najboljih novinarskih radova te ih predložilo za poziv na državnu razinu smotre. Među 12 odabranih radova našao se i istraživački rad Andree Pavlešen iz 1.d te je između 37 radova upravo ovaj rad klasičara predložen za državnu razinu. Čestitamo ti, Andrea!

Osim Andree na županijskoj smotri u kategoriji samostalnih novinarskih radova sudjelovali su Fran Košpić s intervjuom sa sportskim novinarom Antonom Samovojskom naslovljenim Najvažnije je biti čovjek te Tara Jović s komentarom Škola za život ili životna škola. Osim toga, naš je digitalni školski list (koji upravo čitate) također zavrijedio prijedlog poziva na državnu razinu smotre!

Nadareni glumci, poduzetni novinari, ali i umješni literati!

Ni u literaturi ne zaostajemo! Među konkurencijom od 39 literarnih radova predloženi za državno jesu domišljat rad Frana Košpića iz 3.e te humoristična priča Tonke Pavić iz 1.e.

Osim spomenutih učenika, Klasičnu gimnaziju na županijskoj smotri u kategoriji literarnih radova predstavljala je i maturantica Lina Bajić s pjesmom Svim iznimnim pojedincima oko mene. Dobra atmosfera okruživala je županijsku smotru u literarnom izričaju uz Ivicu Prtenjaču koji je podijelio par mudrih riječi te nasmijao mlade pisce, Mariju Dejanović, Gorana Čolakhodžića i Dariju Šćukanec koji su podijelili sa sudionicima lijepe misli i komentare.

Svaka čast našim lidranovcima! Na državnoj smotri predstavljat će nas više učenika, nadamo se u više kategorija. Vjerujemo da će svi koji dospiju do Šibenika tamo i uživati!

FOTO: Marko Bičanić, Ivana Črnelč, Fran Košpić, Adrian Vukelja