Večer frankofonije

La francophonie en Croatie 2023

Povodom mjeseca frankofonije, koji se obilježava u ožujku, Hrvatska udruga profesora francuskog jezika (HUPF) je 31. ožujka u Klasičnoj i 16. gimnaziji organizirala La Soiree de la francophonie sous l’egide de l’ACPF.

Dupkom puna dvorana

Ovome su događaju prisustvovali brojni predstavnici francuske ambasade te profesori francuskog jezika iz cijelog Zagreba, a program je dupkom popunio multimedijsku dvoranu škole. Učenici su škola nastupali na ovom događaju izvodeći raznolik program – od predstava do monologa i pjesama i to sve na francuskom jeziku. Uz mnogobrojne učenike okupljena je publika mogla vidjeti i dvije recitacije koje su pripremila djeca iz dječjih vrtića Savica i Špansko.

Glazbene izvedbe učenika na sve su ostavile najsnažniji dojam, a nastupila su čak tri školska benda. Prvi je nastupio bend XVIII. Gimnazije s Comme d’habitude, zatim bend Privatne Klasične gimnazije s pjesmom Apres toi te za kraj bend Klasične gimnazije (Andrej Švaco, Damjan Bagarić, Marko Stajčić, Matija Bojko) s dva hita pjevača Manu Chaoa. Za kraj su učenici svih bendova spontano izveli Joyeux Anniversaire ili ti Sretan rođendan te su svoju izvednu posvetili udruzi HUPF koja ove godine slavi svoj 30. rođendan.

FOTO: Iskra Razum