Tjedan mobilnosti u Grčkoj

Klasičari u Solunu

Josip Ćuk i Alan Znika u ulozi Solunske braće

U razdoblju od 26. ožujka do 1. travnja sedmero učenika Klasične gimnazije: Jelena Čumandra (3.b), Josip Ćuk (3.d), Mak Ibrahimpašić (3.d), Anouk Kivađ (4.f), Eva Lešić (4.a), Petra Plavšić (3.a) i Alan Znika (4.e) u pratnji profesora Ariane Stepinac i Zorana Čorkala prisustvovalo je drugoj mobilnosti Erasmus+ projekta Virtualna šetnja Europom u grčkom gradu Solunu, gdje je domaćin bila škola Ekpedeftiria Vassiliadis. Cilj tjedna mobilnosti bio je snimanje filmova koji imaju poveznicu sa Solunom te su tako predstavnici svih škola (iz Bugarske, Španjolske, Grčke i Hrvatske) taj tjedan posvetili snimanju, ali i zabavi, druženju i razgledavanju Soluna. Grupa iz Hrvatske radila je na filmu o glagoljici, a Solun je rodno mjesto Ćirila i Metoda, tvoraca tog pisma.

Snimanje, zabava i razgledavanje

Bijela kula jedan je od zaštitnih znakova Soluna

Po dolasku u Solun klasičarska devetorka smjestila se u svojem hotelu te se nakon kratkog odmora zaputila u upoznavanje s gradom. Sljedećeg dana posjetili su već spomenutu školu-domaćina gdje su se okupili učenici i profesori svih partnerskih škola projekta. Nakon uvodnog pozdrava i zaželjene dobrodošlice, gosti i domaćini zaigrali su igre upoznavanja te potom pogledali filmove koji su bili napravljeni od zadnjeg radnog sastanka u prosincu. Posebno oduševljenje među učenicima i profesorima izazvao je film naše škole o Mariji Jurić Zagorki. Poslije aktivnosti u školi učenici i profesori krenuli su u razgledavanje grada gdje su imali prilike vidjeti mnoge solunske znamenitosti (Bijela kula, rimski forum, Galerijeva palača, Galerijev slavoluk, Aristotelov trg).

Sljedeći su dani bili predviđeni za snimanje filmova, no zbog jakih naleta nekih je dana snimanje bilo nemoguće organizirati. To su vrijeme klasičari iskoristili za posjet solunskim muzejima (Arheološki muzej, Muzej bizantske kulture i Muzej kinematografije), Heptapyrgionu (tvrđava na gornjem dijelu grada) i Rotondi (bizantskoj crkvi) te druženju među sobom i s učenicima iz drugih država. Vrijeme se potpuno smirilo petog dana boravka te se tada radilo punom parom i sve što je trebalo snimiti snimljeno je. Šestog su se dana učenici i profesori ponovno okupili u školi kako bi prisustvovali ceremoniji zatvaranja Druge mobilnosti. Svi okupljeni dobili su certifikate o sudjelovanju te su se nakon zatvaranja zaputili prema svojim hotelima kako bi se spremili za povratak.

Deveteročlana ekipa klasičara u školi Ekpedeftiria Vassiliadis tijekom završne ceremonije

Sve što je lijepo kratko traje

Druga mobilnost svoje je sudionike obogatila novim spoznajama i iskustvima o nepoznatim kulturama te su imali priliku upoznati Solun na različite načine. Učenici i profesori bolje su se upoznali i zbližili. Idealni omjer zabave i rada stvorio je vrlo toplu i ugodnu atmosferu te su klasičari sa sobom ponijeli mnogobrojne zanimljive i humoristične anegdote.

FOTO: Alan Znika, Mak Ibrahimpašić, Ariana Stepinac