Predstavljanje nove knjige Maje Matasović

Rimska svakodnevica: život i vjerovanja u antičkom Rimu

Svakodnevica staroga Rima te općenito kultura i tradicija te neupitno važne i utjecajne civilizacije koja je Europu učinila onakvom kakva je danas nekolicinu je puta spomenuta na nastavi u našoj školi. Svaki klasičar na neki je način već upoznat s mnogim pojmovima iz staroga Rima, a na predavanju održanom u ponedjeljak, 3.travnja u organizaciji Društva zagrebačke Klasične gimnazije u multimedijskoj dvorani učenici i profesori dodatno su obogatili te obnovili taj već vrlo opsežan vokabular.

 “Propaganda” starog Rima

Maja Matasović, autorica novoobjavljene knjige ,,Rimska svakodnevica: život i vjerovanja u antičkom Rimu’’ sažeto nas je uvela u sadržaj knjige te provela kroz neke osnovne značajke na koje se knjiga osvrće. Klasična filologija znanstvena je disciplina koja je izazvala sukobe između nekih znanstvenika. Naime, robovlasnički sustav prakticiran u starome Rimu izazvao je kontroverzu te rasprave o politici koju rimska civilizacija ,,propagira’’. Isto tako, može se reći da u obrazovnim ustanovama na satima povijesti nećemo učiti o mnogim katastrofama koje su se dogodile u ljudskoj povijesti samo zato što se ideje ljudi iz tog vremena razlikuju od onih danas. Stari Rimljani za sobom su ostavili neizmjerno fascinantan svijet pun vrlina, ali ne i bez mana. Čak i u našoj modernoj svakodnevici može se povući nekolicina paralela s onom rimskom što je još jedan pokazatelj odraza rimske kulture na nas.

Suvremeni pogled na antički svijet

Od kućnih ljubimaca i životnog prostora pa do društvenih događaja Rimljani su svoje dane ispunjavali aktivnostima koje su se pretvorile u tradiciju i svakodnevnu rutinu prosječnog rimskog građanina. Ono što se zadržalo do danas elementi su religije te odnos Rimljana prema nadnaravnom na čemu se temelji cijela zapadna civilizacija. Mnoga djela moderne književnosti inspirirana su rimskom mitologijom i dobro poznatim junacima te pružaju suvremen način gledanja na antički svijet. Perspektive žena iz tog doba čest su motiv književnim djelima. One su, prema pronađenim ostatcima grafita u Pompejima, bile pismene te relativno upućene u političke situacije tada.

Društveni život rimskih građana

Zabava je bila jedna od bitnijih faktora u životu stanovnika Rima. Neke od društvenih igara koje su se tada redovno igrale rekonstruirane su i u digitalne verzije te im se može pristupiti preko interneta i dobiti uvid u rimski način zabave. Jedna od poznatijih takvih igara je Lazrones (lopovi). Borbe gladijatora također su bile vrlo popularne te događaj na kojem se okupljalo stanovništvo Rima u velikom broju. Kao i danas kockanje, izazivale su svađe, sukobe pa čak i ubojstva te su stoga bile dozvoljene samo na određene blagdane, a u njemu su sudjelovali pripadnici svih društvenih slojeva. Rimljani su doista postavili temelj današnjim civilizacijama u skoro svim pogledima, pa tako i u društvenom smislu.

FOTO: Leonarda Litva