20.8 C
Zagreb
Srijeda, 25 svibnja, 2022

Advent u Grazu

Graz je glavni grad savezne države Štajerske, a nalazi se na predalpskom prostoru. Poznat je kao obrazovno središte, ali i kao popularno turističko odredište, posebno u vrijeme adventa.

Graz – prijestolnica kulture u kojoj se prožimaju tradicionalna i moderna umjetnost

Učenici Klasične gimnazije uz pratnju profesora uputili su se u Graz, drugi najvćei grad u Austiji, 8. prosinca 2018. na jednodnevnu terensku nastavu. Na odredište smo stigli oko deset sati te smo tijekom vožnje gradom saznali da se u Grazu nalazi najstariji jazz-studij u Europi – Jazz-institut u Grazu osnovan je 1965. godine.

Kada smo stigli na odredište početka pješačkoga dijela razgledavanja grada, vidjeli smo Operu koja je vrlo slična zagrebačkom HNK-u jer su im arhitekti iste osobe: Fellner i Helmer.

Najpoznatije ledene jaslice na svijetu nalaze se u Landhaushofu u centru Graza, a izrađene su od nekoliko desetaka tona leda

Uputili smo se u razgledavanje mnogih znamenitosti po kojima je Graz poznat. Vidjeli smo  Katedralu izgrađenu u 15. stoljeću u čijoj se vanjštini i unutrašnjosti isprepliću dva stila: gotika i barok. Vidjeli smo i jaslice izrađene od leda u Landhaushofu u centru Graza koje su na istome mjestu postavljene svake godine tijekom prosinca još od 1966. godine.

Obišli smo Kunsthaus Graz, tj. Muzej suvremene umjetnosti koji se nalazi pored rijeke Mure, a izgrađen je 2003. godine da bi se prikladno obilježila godina u kojoj je Graz postao europska prijestolnica kulture. S obale rijeke ugledali smo i Murinsel, umjetni otok na Muri, koji je također otvoren u 2003. godini. Otok je trebao biti privremeno postavljen, no građani su ga zavoljeli i s pomoću peticije izborili opstajanje otoka do dana današnjeg.

Uhrturm – gradski simbol koji je nadživio Napoleona

Nakon što smo preko otoka prešli s jedne strane Mure na drugu, otišli smo do Schlossberga koji se nalazi na brdu usred Graza. U početku su ga zvali gradec, što znači mali dvorac, no s vremenom mali je dvorac postao velika tvrđava, koju čak ni Napoleon nije uspio osvojiti. Nakon što je Napoleon porazio Habsburgovce, naredio je potpuno uništenje tvrđave. Stanovnici Graza uspjeli su prikupiti dovoljno novca kako bi spasili gradske simbole, tornjeve Uhrtum i Glockturm, pa se oni i dalje nalaze na svojoj lokaciji iako je ostatak tvrđave razoren.

Uspon do Schlossberga stepenicama

Do Schlossberga se može doći uspinjačom koja je tamo već stotinu godina i koja i dalje svakodnevno savladava strminu od 61 stupnja. Međutim, uspinjača nije jedini put kojim se može doći do vrha brda, pa smo mi do Schlossberga došli stepenicama i uživali u panoramskom pogledu na Graz. Nakon razgledavanja znamenitosti uputili smo se nazad u središte grada gdje smo razgledali čuveni advent te smo posjetili mnoge trgovine na glavnome gradskom trgu te u ulicama u njegovoj blizni.

Šećer na kraju

U kasnim poslijepodnevnim satima napustili smo Graz te smo autobusom krenuli prema trgovačkom centru Seiersbergu. Slobodno smo vrijeme iskoristili da bismo ga razgledali te po želji nešto kupili. Nakon cjelodnevnoga putovanja u Zagreb smo se vratili u večernjim satima ispunjeni lijepi uspomenama.

FOTO Davor Svaguša, prof.

 

Lara Gregec
Lara Gregec
Lara voli slobodno vrijeme provoditi s prijateljima i sa svojim psom te voli gledati serije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI