Bivši klasičari predstavljaju studij geografije

Kamo nakon gimnazije? To se pitanje vrti svim klasičarskim glavama ma koji razred pohađali. Bivši klasičari predstavljaju geografiju kao jedan od mogućih studijskih smjerova.

Dvojica bivših klasičara, sadašnjih studenata i budućih geografa, Marko Faber i Borna Matković, 16. svibnja u multimedijalnoj dvorani predstavili su Geografski odsjek PMF-a. Govorili su o raznim smjerovima koje fakultet nudi, o brojnim putovanjima i mogućnostima zapošljavanja nakon studija.

Geografija i na faksu? Ajme meni! Pa što se tamo uči? Glavni gradovi? Količina iskopanog željeza u Australiji? Većini ljudi na spomen geografije diže se kosa na glavi, a ni oni koji je u srednjoj školi vole uglavnom ne znaju zašto bi nakon mature upisali studij geografije. E pa upravo smo to došli promijeniti!

Suvremeni smjerovi

Opuštena atmosfera vladala je tijekom cijelog predavanja.

Na Geografskom odsjeku PMF-a postoje dvije osnovne vrste studija: istraživački i nastavnički. Studij traje pet godina, a na diplomskom studiju moguće je odabrati neki od različitih smjerova kao što su fizička geografija s geoekologijom, prostorno planiranje i regionalni razvoj, baština i turizam te geografski informacijski sustavi.  Fakultet prima 40 studenata. Za upis na studij važan je uspjeh na maturi  i prosjek ocjena jer prijamni ne postoji. Učenicima koji su zainteresirani za studij geografije naši klasičari uz maturu iz geografije i povijesti savjetuju polaganje više razine matematike te polaganje mature iz biologije i kemije zbog dodatnih bodova na upisu.

Većina učenika odbija ići na ovaj fakultet jer misle kako se neće moći zaposliti nakon njega. Međutim, statistika pokazuje da se 50% studenata zaposli u roku od šest mjeseci nakon završetka studija. Raspon poslova geografa je velik i obuhvaća poslove od turističkog menadžmenta preko zaštite okoliša i procjene rizika pa sve do geoinformatike i daljinskog istraživanja te prostornog planiranja (koje se traži u privatnim tvrtkama i javnim sektorima). Također, ono što svakoga zanima je mogućnost zarade: moguće je zaraditi pristojnu svotu novca baveći se geografijom.

Jedna od najvećih prednosti studija geografije brojne su mogućnosti istraživačkih putovanja i razmjena učenika na kratko vrijeme. Može se putovati diljem Europe. Bivši klasičari  rekli su nam da se uz sve to priređuju i okupljanja geografa u opuštenoj atmosferi te da je zabava uvijek zajamčena.

FOTO: Andrea Pavlešen