Čari španjolskoga jezika i kulture

Studijsko putovanje u Španjolsku nezaboravno je iskustvo! Od 3. do 10. svibnja posjetili smo Španjolsku u pratnji profesorice Melite Kovačev, koja je organizirala putovanje u suradnji sa školom stranih jezika u Caceresu.

Deset je učenika, među kojima je bilo osmero klasičara, tjedan dana provelo u Španjolskoj te mnogo toga naučilo, vidjelo i jako se lijepo zabavilo. Učenice Anika Borko (2. E), Ana Ciglenečki (1. D), Maša Ciglenečki (2. C), Lucija Lubina (1. D), Mia Rain (1. F), Maia Vukmir (2. E), Tonka Vukov-Colić (1. D) i Petra Zlatar (1. F) bile su na studijskom putovanju u Španjolskoj koje je organizirano drugi put ove školske godine. Profesorica Kovačev izjavila da se nada kako će se odsad svake godine naši učenici putovati u Španjolsku jer je ovo putovanje prvenstveno namijenjeno učenicima Klasične gimnazije koji uče španjolski jezik, ali skupini se mogu pridružiti i drugi učenici.

Što smo radili u Španjoskoj?

Sedam nezaboravnih dana većim smo dijelom proveli u Caceresu, gradiću na zapadu Španjolske

Nakon dolaska u Lisabon u kojem smo imali nešto slobodnog vremena za razgledavanje, krenuli smo autobusom za Caceres, mali srednjovjekovni grad u zapadnoj Španjolskoj. Za vrijeme boravka u Caceresu bili smo smješteni u obiteljima s kojima smo razgovaralii isključivo na španjolskome jeziku te smo silom prilika morali usavršiti svoje poznavanje jezika. Tijekom cijeloga tjedna imali smo školu koja je započinjala u 9 sati ujutro i završavala u 13h. Tamo smo uz pomoć odličnog profesora Alejandra i profesorice Selene i Inme naučili puno novih španjolskih riječi, poboljšali smo svoje vještine govorenja i slušanja na španjolskome jeziku, ali smo naučili puno toga i o španjolskoj kulturi. Uz mnoštvo zabavnih igara i načina učenja nastava nam je bila iznimno interesantna i zabavna. Sudjelovali smo u raznim aktivnostima koje su za nas isplanirali organizatori putovanja. Tako smo već prvi dan išli u muzej Vostell Malpartida i u Los Barruecos, prirodni rezervat zapadno od Caceresa. U nedjelju smo išli na jednodnevni izlet u Meridu, glavni grad istoimene španjolske provincije te grad s rimskim arheološkim kompleksom. Uz ostale izvanškolske aktivnosti iznimno znaimljiv bio je i tečaj plesa španjolskog flamenca, ali i isprobavanje plodova zemlje u lokalnoj trgovini s tradicionalnim španjolskim sirevima i suhomesnatim proizvodima. Na kraju našeg boravka u Španjolskoj sudjelovali smo u zabavnoj grupnoj igri u kojoj smo morali razgovarati s ljudima na ulicama Caceresa te smo nakon toga zajedno s profesorima otišli na piće. Tokom našeg boravka jeli smo španjolsku tradicionalnu hranu kao što je paella, tortilla patata i naravno churrosi, španjolski uštipci s čokoladom.
Mnogo smo toga naučili, puno smo vidjeli, a ono najvažnije – odlično smo se zabavili. Ovo putovanje bilo je vrlo lijepo i poučno iskustvo te željno iščekujem sljedeću godinu kada ćemo opet moći nekamo putovati!

FOTO: privatna arhiva profesorice Kovačev

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime