4.4 C
Zagreb
Utorak, 29 studenoga, 2022

Cirkuske vještine i ljudska prava

U Klubu Močvara održana je radionica CirkAktiv u organizaciji Udruge za osnaživanje lokalne zajednice BETON. Udruga Beton je suradnjom Muzejem nasilja i cirkuskim
kolektivom Tricycle Trauma osmislila program za mlade koji se bavi pitanjem nasilja u društvu s ciljem da kreira ravnopravan, afirmativan prostor koji prije svega mlade uključuje u javni dijalog i edukaciju, a koji se vežu uz pitanje korijena, strukture i mehanizma nasilja u društvu.

Nesvakidašnja radionica

U ponedjeljak 24.10. u klubu Močvara imala sam priliku svjedočiti radionici kakva se ne viđa svaki dan. Voditeljice Maja Justinijanović i Ivana Pedljo eksperti su u području društvenih znanosti te su prvenstveno htjele održati interaktivnu radionicu na kojoj se govori o suvremenim problemima ljudske zajednice. Međutim, uz egzotičan hobi voditeljice Ivane Pedljo koja se bavi cirkuskim vještinama predavanje su začinile akrobacijama koje učenici ne mogu isprobati baš svaki dan.


Na radionici su sudjelovale dvije škole – Klasična gimnazija (Sunčica Bencetić, Franka Burazer, Ira Cvrlje, Ana Čičak i Stribor Trbojević) i ŠMIMK (Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija). Duo je to koji se međusobno razlikuje na brojnim razinama, a ispostavilo se da se razlikuju i u mišljenjima. U prvom dijelu edukacija govorili smo o širokom spektru tema s fokusom na čovjeka. Razgovaralo se o generalnom djelovanju ljudi, primjerima štetnosti ljudskog djelovanja, rupama u državnim sustavima te smo se naposljetku zadržali na pitanju suživota s različitostima ljudi oko nas. Uz nizove srčanih debata o izazovima prihvaćanja tih različitosti zaključili smo prvi dio radionice te prešli na aktivnost daleko ezgotičniju od rasprave.

Cirkus u praksi

Iako su sve opcije bile zanimljive, najviše interesa među učenicima izazvao je trapez.

Drugi dio radionice bio je posvećen fizičkim aktivnostima, odnosno jednostavnim cirkuskim akrobacijama. Prije isprobavanja skokova i figura uz nešto glazbe odradili smo tipično razgibavanje i započeli trening. Mogli smo birati između tri opcije (svila, trapez i monocikl) te se posvetiti aktivnosti koja nam je najprivlačnija. Svi smo imali priliku isprobati sve aktivnosti, ali najviše pažnje privukao je trapez. Naučili smo osnove sigurnog penjanja i spuštanja te nekolicinu jednostavnih figura koje su se ispostavile iznenađujuće dinamičnima i zahtjevnima za usvajanje.

Na samom kraju čekao nas je kreativan zadatak, koji je spojio prvi i drugi dio radionice. Trebali smo jedan od  pojmova obrađenih na prvom dijelu radionice prikazati i objasniti koristeći se cirkuskim instrumentima. Uz strateške izazove planiranja skokova i grupnog rada, zadatak je završio obiljem smijeha i prikazom završnih rezultata skupnoga rada – osmišljenom jednostavnom koreografijom koja uz primjenu cirkuskih vještina progovara o ljudskim pravima.

FOTO: Ivana Črnelč

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI