Goranski svijet gljiva

Osvrt na izlet s Gljivarskim društvom Kamilo Blagajić

Ovog lijepog sunčanog četvrtka, 6. listopada, nakon nekoliko manjih poteškoća s kašnjenjem, mladi biolozi krenuli su prema Gorskom kotru istražiti goranski svijet gljiva. Svega par minuta nakon polaska atmosferu u autobusu podigli su divni ljudi iz Gljivarskog društva Kamilo Blagajić koji su učenike s nekoliko toplih riječi i kojom pošalicom pripremili za ono što slijedi.

Učenje u prirodi

Posjetili smo prostore u okolici Vrbovskog, Kupjaka i Ravne Gore. Po dolasku na teren bili smo podijeljeni u tri grupe kako bismo obišli što više lokaliteta i prikupili dojmove sa svih strana. Moja je grupa u pratnji gospođe Vesne Dujlović, predsjednice Gljivarskog društva Kamilo Blagajić, obišla šumske uzbrdice. Uz mnoge zanimljivosti o novim vrstama gljiva s kojima smo se ondje upoznali, uživali smo i u krajoliku koji je definitivno oduzimao dah. Na naše sveopće veselje naletjeli smo na pravi školski, ali i izložbeni, primjerak muhare.

Ostale dvije grupe u pratnji determinatora Dubravka Furlana, gospođe Anke Vrdelja i gospodina Domagoja Pečka,članova Društva, te školske pratnje profesorice Ane Markote i profesorice Ane Sladoljev obišli su nešto niže prostore uz potoke.

S tako kvalitetnom i dobrom ekipom kao što je bila naša, vrijeme brzo leti, pa je tako došao i trenutak polaska kući. Posebne zahvale i vozaču, gospodinu Kreši, koji je sve nas umorne, ali pune dojmova dovezao natrag u Zagreb. Mislim kako smo svi nakon ovog jednodnevnog izleta stigli kućama prepuni novih znanja, veselja i pozitivne energije, spremni za nastavak radnoga tjedna.

FOTO: Nika Beloša i Ana Sladoljev