Grčki dan na Filozofskom fakultetu

SVEČANO OTVARANJE GRČKOGA KUTKA

Antička baština u Hrvatskoj prisustvovala je 19. studenog 2019. trima predavanjima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povodom svečanog otvaranja grčkoga kutka i dodjele nagrada dvjema studenticama za izvrstan uspjeh u učenju novogrčkoga jezika.

Predavanja su održana uglavnom na grčkome jeziku, a uvodnu riječ i govor vodio je prof. Neven Jovanović.

U želji promoviranja učenja grčkoga jezika i grčke kulture na Filozofskom fakultetu otvoren je grčki kutak u fakultetskoj knjižnici i na internetskoj stranici Odsjeka za klasičnu filologiju, s tekućim obavijestima o mogućnostima učenja grčkog, o stipendijama i različitim zanimljivostima.

Klasičari su posjetili grčki kutak knjižnice FF-a i prisustvovali zanimljivim predavanjima na Fakultetu.

Prvo predavanje održao je Njegova Ekselencija Stavros Tsiepas, veleposlanik Helenske Republike u Republici Hrvatskoj, u kojem je ukratko ispričao o postanku, razvoju i promjenama novogrčkoga jezika te usporedio njegovu sličnost sa starogrčkim jezikom.

Sljedeće predavanje održao je prof. Panagiotis Krimpas s Demokritova sveučilišta u Trakiji. Predavanjem su prikazane promjene u pogledu izgovora i pisanja grčkoga jezika zbog purističkih ideja i dijalekta koji su značajno utjecali na razvoj grčkoga jezika od onakvog kakvog ga klasičari poznaju pa do suvremenog, novogrčkog jezika.

Posljednje predavanje bilo je vezano uz sličnosti etimologije slavenskih jezika i grčkoga jezika te uz razne posuđenice iz grčkoga jezika koje su danas prisutne u svim slavenskim jezicima, a predavanje je održao prof. Predrag Mutavdžić sa Sveučilišta u Beogradu.

Nakon ovih zanimljivih i poučnih predavanja posjetili smo i četvrti kat knjižnice na kojemu je bilo kratko svečano otvorenje Grčkoga kutka. Prof. Xanthi Zafeiraki pročitala je tekst na grčkom, a zatim i na hrvatskom jeziku te je Grčki kutak konačno bio otvoren!

 

FOTO: Tihana Lončarić