Rat okom fotografa

U sklopu Povijesne grupe 14. studenoga učenici Klasične gimnazije sa svojom profesoricom i voditeljicom grupe Marinom Kapetanović posjetili su Muzej ratne fotografije u ulici Andrije Hebranga 4.

Klasičari promatraju potresne fotografije.

Vidjeli smo stotinjak fotografija domaćih i svjetskih fotografa, i to ne samo profesionalnih, već i amaterskih, kronološki poredanih fotografija te dva videa. Sve fotografije govore o Domovinskom ratu, a prikazuju ga s hrvatske i srpske strane. Izložbom nas je najprije provela voditeljica, a kasnije smo izložbu još jedan put obišli sami. Fotografije koje su izložene dolaze iz Vukovara i okolice, Dubrovnika te Zagreba. Naučili smo da su tijekom rata snimali hrvatski, srpski i međunarodni fotografi: hvatskim fotografima bilo je zabranjeno snimanje fotografija u Srbiji, a srpskim u Hrvatskoj dok su međunarodni fotografi mogli snimati fotografije i s jedne i s druge strane. Kasnije nam je voditeljica postavila par pitanja. Prvo je glasilo: „Smatrate li da je ratna fotografija dobar povijesni izvor?“ Tu smo se složili i odgovorili: „Da, samo ako se prikažu fotografije s druge strane također. Ako vidimo samo jednu stranu, tu stranu prikazujemo kao veliku žrtvu, a u ratovima stradaju obje strane.“

Vođeni obilazak i razgovor o važnim pitanjima.

Razgovarali smo i o tome koliko su bili ograničeni hrvatski i srpski fotografi, kojim su se opasnostima prepuštali fotografi, kako su djeca doživjela rat i što im najviše nedostaje zbog rata te o tome koja nam je fotografija ostala najviše u sjećanju.

Da biste mogli i sami odgovoriti na ova pitanja, posjetite Muzej ratne fotografije, saznajte nešto više i doživite Domovinski rat razgledavajući fotografije.

Muzej smo napustili s važnom porukom: izgradnja mira počinje sviješću o posljedicama koje rat donosi.

FOTO: Marina Kapetanović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime