Profesorica Lopina XC – Vivat!

LEGENDA KLASIČNE GIMNAZIJE PROSLAVILA 90. ROĐENDAN

Legendarna profesorica Lopina proslavila je 90. rođendan sa svojim mnogobrojnim bivšim učenicima u četvrtak, 14. studenoga u knjižnici Augusta Cesarca.

Vesna Lopina rođena je 12. studenoga 1929. godine u Zagrebu. Godine 1948. završila je Klasičnu gimnaziju u kojoj je predavala grčki i latinski jezik od 1970. sve do umirovljenja 1995. godine. Kao umirovljenica još dugi niz godina surađuje s profesorima u školi te je članica Hrvatskog društva klasičnih filologa i počasna predsjednica Društva zagrebačke Klasične gimnazije.

Mnogobrojni gosti okupili su se da bi čestitali rođendan profesorici u knjižnici Augusta Cesarca. Druženje je otvorila knjižničarka Ivana Jirsak koja je zahvalila svima na dolasku. Potom je okupljene pozdravio, a profesorici čestitao rođendan,profesor Ivan Bekavac Basić kao organizator susreta klasičara. Učenice 1. a razreda Sanda Stojkoski i Monika Štajduhar čestitale su na latinskome jeziku rođendan profesorici. Zanimljive anegdote s profesoricom prvi prepričava ravnatelj Klasične gimnazije Boris Anić, prof. koji je istaknuo da je profesorica Lopina i dalje prisutna u razgovorima klasičara i kako će uvijek biti. Nakon njega organizator Basić najavljuje prošlogodišnjeg maturanta Jakova Kalajžića koji dirljivo izvodi Orestov monolog iz Eshilove Orestije.

Sadašnji predsjednik Hrvatskog društva klasičnih filologa, profesor Tonći Maleš, pozdravio je profesoricu Lopinu koju je upoznao tek kao učenik koji je sudjelovao na natjecanju klasičnih jezika u Dubrovniku u trećem razredu srednje škole te iskazuje divljenje prema profesorici Lopini.

„90 godina zapravo je premalo za takav život i za takvu osobu. Ona je svjedok boljeg vremena – kad su profesori bile osobe pune znanja, kad su učenici bili osobe koje su žudjele za znanjem, a kad je škola bila mjesto stjecanja znanja. Profesorice, Vaš život nema cijenu, te Vam želim da još dugo budete s nama!“

Nekoliko riječi rekla je i dr. sc. Mira Hercigonja Szekeres, predsjednica Društva zagrebačke Klasične gimnazije. „Presretna sam i iznenađena što se toliki broj klasičara okupio.“ Nastavlja kako je profesorica Lopina još uvijek aktivna u ovom društvu čak i nakon 25 godina od njegova osnivanja. Također je pripremila i prezentaciju s fotografijama s nekih izleta (Andautonija, Ogulin, Assisi, Gradišće…). Kasnije se prisjeća i nezaboravnog grafita na Klasičnoj gimnaziji: „Vratite nam Lopinu!“

Vokalna grupa Hosanna iz Klasične gimnazije otpjevala je profesorici čestitku – Felix dies natalis.

Pjevačka skupina Hosanna Klasične gimnazije potom pjeva sretan rođendan na latinskom u prepjevu Zlatka Vidulića te poziva okupljene da svi zajedno profesorici otpjevaju Domjanićevu pjesmu Fala (Gratia) koju je također na latinski jezik preveo prof. Vidulić. Izvedbu je uvježbala učenica 3. b Marta Stančić pod vodstvom prof. Kornelije Pavlić.

Prevoditelj pjesama na latinski, profesor Zlatko Vidulić, također se obratio okupljenima. Pročitao je pjesmu na latinskom koju je sastavio povodom profesoričina rođendana te ju je preveo na hrvatski jezik. U pjesmi je opjevao vrline prof. Lopine. Osim toga, otpjevao je i vlastiti prepjev napjeva Happy birthday na latinski. Istaknuo je: „Da me profesorica nije poticala, ne bih ovoliko postigao“.

Dr. sc. Olja Perić također upućuje čestitku profesorici Lopini. Prepričava upoznavanje s profesoričinim ocem, a kasnije i s njom. Kaže: „Uvijek sam se mogla pouzdati u Vesnu. Kad smo osnivali Društvo klasičnih filologa 1974. godine, dali su mi zadatak da napišem Statut. Poslali su nam ga kolege iz Skopja i ja sam ga trebala prevesti. Vesna me točno upozorila gdje sam sve pogriješila. Svaki spis, svaki dokument, ona je uvijek sve temeljito pročitala i svima nam pomagala.“ Isto tako rekla je da joj je drago što su mlade generacije na ovom susretu jer oni nas čine mladima.

M. Hercigonja Szekeres, I. Bekavac Basić i V. Čutura koja je istaknula: profesorica Lopina mala je žena briljantna uma!

Višnja Čutura, profesorica njemačkog, španjolskog i hrvatskog jezika, bivša je učenica profesorice Lopine koja je s prisutnima podijelila svoja sjećanja. „Na prvom satu znali smo da nema nikakve šale s njom, a na drugom nam je svima već znala imena i prezimena“, šaljivo je istaknula profesorica. Nakon fakulteta profesorica Čutura zaposlila se u Klasičnoj gimnaziji i tako je postala kolegica profesorice Lopine koja je na sjednicama uvijek plela, krpala ili čitala, a neki put čak bi i zatvorila oči, ali je uvijek bila usredotočena na ono o čemu se govori. Na jednom putovanju do Graza učenici nisu imali knjige iz matematike kako bi ponavljali za test te je profesorica Lopina iz svoje „legendarne plave torbe“ izvadila nekoliko knjiga iz matematike i dala ih učenicima da se pripreme za test.

Potom je profesorica Čutura u ime svih profesora Klasične gimnazije čestitala rođendan i istaknula:

„Profesorica Lopina mala je žena velikog i briljantnog uma.“

Na kraju je i sama slavljenica rekla nekoliko dirljivih riječi. „Zahvaljujem svima, nisam ovo očekivala. Žao mi je što ista počast nije odana i Mariji Matić koja je u 98. godini. Ona je iz osnovne škole uvijek slala dobro pripremljene učenike te sam voljela njezine razrede.“

Profesorica se prisjetila i svoga školovanja te posebno istaknula ulogu profesora Sabadoša.

„Moj profesor grčkoga i latinskoga jezika, profesor Sabadoš, zaslužan je što sam ja na kraju studirala klasične jezike. On je bio legenda Klasične gimnazije. Jako sam voljela latinski, a grčki nisam znala toliko. No, on me uvjerio da odem studirati i grčki te rekao da ću ono što ne znam ionako naučiti na fakultetu. Također je zaslužan što sam došla raditi u Klasičnu gimnaziju.“

Na kraju su svi prisutni zajedno otpjevali Gaudeamus igitur te pojedinačno pozdravili svoju staru profesoricu.

„Profesorici nam Vesni,                                                               Vesnae dies sit natalis
Sretan bio rođendan!                                                                   Felix, felicissimus!
Osobit je, svi smo svjesni,                                                            Ili vere specialis,
Stoga svak je radostan.                                                                 Nobis iucundissimus.
Grčki, latinski joj mili,                                                          Linguae Greacae et Latineae
Sva im se posvećuje,                                                                    illa semper dedita,
Zna da blago što su skrili                                                             classicorum sine fine
Otkrito usrećuje.                                                                          Propagatrix praedita.
Učenike, učenice                                                                            Pueros, puellas illa
Voli, zove imenom,                                                                        amat, vocat nomine,
Oni ju za obljetnice                                                                        illi vivat ut tranquilla
Pjesmom časte, spomenom.                                                          Gratulantur carmine.
Sretan rođendan!                                                                            Felix dies natalis!
Rođendan ti sretan bio (3 puta),                                                Felix tibi tuus dies hic natalis,
Skupa s nama bio!                                                               Felix tibi tuus dies specialis!
Zlatko Vidulić: Profesorici Vesni Lopini za 90. rođendan

 

FOTO: Jelena Dizdar

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.