Klimatska fikcija 2021.

NASTAVAK SURADNJE SA ZELENOM AKCIJOM

U subotu 8. svibnja u Kinoteci je održan osmi Okolišni festival u sklopu Zelene akcije. Ove su godine na festivalu sudjelovali i učenici i profesori naše gimnazije te su u Kinoteci imali priliku pročitati svoje priče koje će biti objavljene u zborniku radova Homo climaticum.

Klasičari, njihovi mentori i mentori iz drugih škola poslije čitanaj nagrađenih priča na Okolišnom filmskom festivalu

Zelena akcija jest nevladino, nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana i građanki za zaštitu okoliša. Okolišni filmski festival (OFF) kao ideja rodio se 2014. godine, s ciljem da se dokumentarnim i igranim filmovima te popratnim sadržajem okolišne teme približe široj publici. U tome projektu i Klasična gimnazija sudjeluje zadnjih par godina, zajedno sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Cilj ovoga projekta, koji je organizirala Aleksandra Schindler Ljutak, jest potaknuti učenike da budu aktivni građani i rade na održivosti te da se educiraju o zaštiti našeg planeta stvaranjem vlastite umjetnosti. Tako su učenici izradili vizualni identitet projekta. Učenici ŠPUD-a u Kinoteci su predstavili svoje plakate na temu zaštite okoliša i ekologije na malenoj izložbi, ali oni se još uvijek mogu vidjeti i ispred  ŠPUD-a te na križanju Jukićeve i Adžijine ulice ispod nadvožnjaka. Isto tako se u Savskoj mogu pronaći jumboplakati s njihovom umjetnošću.

Tri nagrađene priče proizašle su iz pera klasičara

Učenici spomenutih triju škola također su poticani da napišu svoje cli-fi (klimatska fikcija) priče, od kojih je pet najboljih bilo odabrano da ih se pročita na festivalu u Kinoteci. Među odabranim pričama našle su se i priče troje učenika Klasične gimnazije. Kaya Mary McConnell pod mentorstvom profesorice Alme Cacan napisala je priču „Njegov izbor“ te ju je sama i pročitala na festivalu, isto kao i Tonka Pavić koja je čitala svoju priču „Potop na visokoj peti“ nastalu pod mentorstvom profesorice Galjine Venturin. Dan Polimac napisao je priču „Dobro jutro, Syrtis Major“, ali je, usprkos želji, nije mogao pročitati jer se iznenada našao u samoizolaciji, pa ju je tako umjesto njega pročitala njegova mentorica, profesorica Ivana Črnelč. Sve priče i plakati bit će uvršteni u zbornik čiju je naslovnicu dizajnirala učenica ŠPUD-a.

Pisci čije su priče pročitane za kraj su primili i nagrade te su se svi odlično proveli u ugodnoj atmosferi te puni ponosa! Naši učenici ne samo da brinu o klimi, već o tome znaju napisati i odličnu priču!

FOTO: Galjina Venturin, Ivana Črnelč