III. festival antičke civilizacije i klasičnih jezika

Antička baština važan je dio nastave u našoj školi, pa ne čudi što smo sudjelovali na III. festivalu antičke civilizacije i klasičnih jezika kojemu je jedan od glavnih ciljeva promicanje klasičnih jezika i antičke baštine.

Klasičari u Skradinu

Mislav Graonić, Jakov Kalajžić, Antun Habajec, Ian Grgić, Andrija Živković i Luka Radić Car tijekom izvedbe recitala o caru Hadrijanu.

Festival antičke civilizacije i klasičnih jezika treći put organiziraju Hrvatsko društvo klasičnih filologa i Agencija za odgoj i obrazovanje, dok se gradovi domaćini svake godine mijenjaju. Festival je i ove godine organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Festival je podupro i Institut Latina et Graeca bogatim paketima svojih izdanja za sve sudionike. Na ovogodišnjem su Festivalu sudjelovali učenici i profesori iz čak 21 škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a među njima našli su se i učenici naše škole.

Pod vodstvom profesora Mislava Gjurašina i Dubravke Matković odabrani su klasičari proveli tri ožujska dana u Skradinu na Festivalu od 22. do 24. ožujka. Ian Grgić, Andrija Živković, Luka Radić Car, Mislav Graonić, Jakov Kalajžić, Antun Habajec, Lucija Bekavac i Klara Rihtar boravili su u Skradinu na Festivalu čiji je cilj proslaviti spomen kulturne baštine Grka i Rimljana. Profesori i učenici svojim su predstavama, filmovima i drugim oblicima scenskoga stvaralaštva predstavljali ljepotu klasičnih jezika i antičke baštine. Prvoga dana festivala u kinodvorani održano je otvaranje Festivala, a među ostalim je sadržajima prikazan i dokumentarni film Lares Penatesque koji su snimili učenici naše škole. Osim toga, narednoga su dana naši dečki u Burnumu izvodili recital “Hadrijanov novčić” koji je prvotno izveden u Zagrebu prilikom otkrivanja replike Hadrijanova sestercija na Zrinjevcu.

Posebnost je ovih festivala što profesori i učenici imaju priliku predstaviti ljepotu klasičnih jezika i bogatstvo antičke baštine na  arheološkim lokalitetima, na samome izvoru. Tijekom triju dana vidjeli smo mnoštvo predstava na lokalitetu Bribirska glavica, u rimskom amfiteatru u sklopu legijskog logora Burnum te kod lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva u Burnumu. Brčkali smo noge na plaži, uživali u sunčanome Skradinu te druženju i pjevanju s učenicima drugih škola do kasno u noć. Sudjelovanje na Festivalu bilo je lijepo iskustvo, a ujedno i nama maturantima vjerojatno posljednje putovanje sa školom, pa mi je zato vrlo drago što smo svoje putovanje ovom školom završili klasičnim jezicima.

FOTO: Mislav Gjurašin

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.