Klasičari iza kamere

Ovjekovječujemo 415. rođendan

Ne postoji klasičar koji ne zna da škola ove godine obilježava svoj 415. rođendan. Obljetnicu smo “proslavili” odlaskom u Demerje, sadnjom 415. stabala kako bi ujedno pomogli Zemlji. Osim što smo rođendan obilježili na taj način, Klasična gimnazija pripremila je još jedan projekt.

Za 415. godina, u sklopu projekta Erasmus+, učenici Klasične gimnazije snimit će trominutni film kojim će prestaviti školu i njezinu povijest te današnji izgled Klasične. Tekst koji su sastavili učenici Tomislav Matej Sokolović Čižmek iz 1. e i Josip Ćuk iz 2. d uz pomoć profesora Igora Medića služit će kao književni predložak prema kojemu će se snimiti film.

Filmska radionica u multimedijskoj dvorani

Učenici u ovome projektu neće biti prepušteni sami sebi. Osim profesora, u pomoć su uskočili i redatelj Filip Peruzović te dramaturg Marin Lisjak koji će zajedno s ekipom učenika stvarati film o školi. Tako je u 16. studenog održana prva tzv. filmska radionica. Učenici su zajedno s vanjskim suradnicima (Peruzović i Lisjak) diskutirali o idejama izrade filma te učili o procesu stvaranja scenarija iz književnog predloška i pripremama za snimanje filma. Profesori su također sudjelovali u radionici te pridonijeli ostvarenju cilja svojim idejama (a možda su štogod novoga i naučili).

Na kraju radionice svi su se složili oko izgleda filma te osmislili scene koje će kasnije snimati u školi. Podijelila su se i zaduženja pa je tako svaki od učenika dobio svoju ulogu na filmskome setu, od scenarista, redatelja pa do kamermana i tonca. Nakon snimanja filma odabrani učenici (koji su se prijavili za sudjelovanje u Erasmus+ projektu) moći će pohađati i međunarodnu radionicu na kojoj će Filip Peruzović i Marin Lisjak mlade kreativce dodatno poučiti znanju o pisanju, snimanju, montiranju te filmu općenito.

Sada samo preostaje snimiti film!