“Klasični dani” u Prvoj gimnaziji Maribor

FOTO Vasja Irma Ivković

Skupina od dvadesetoro učenika Klasične gimnazije u pratnji profesora Gjurašina i profesorice Matković posjetila je I. gimnaziju u Mariboru koja ima klasični program sličan našem, osim što postoji više inačica programa koje učenici biraju u trećem razredu. U četvrtak 22. studenoga 2018. obišli smo mariborsku školu u sklopu manifestacije “Klasični dnevi” u pratnji profesorice latinskoga jezika Barbare Damjan te pomoćnica ravnatelja Tjaše Klanjšček i Irene Smole razgledajući zanimljive izložbe koje se nalaze u hodnicima škole. “Klasični dnevi” tradicionalna je manifestacija koja se u I. gimnaziji u Mariboru odvija već trinaest godina, a namijenjena je učenicima škole (bivšim, sadašnjim i budućim) i svima onima kojima su bliski antika, klasični jezici i humanizam. Unutar manifestacije koja traje više dana redovito se održava kviz za učenike klasičnih razreda koji se natječu za naslov “primaklasik”.

Posjet izložbi i niz prezentacija

Tijekom posjeta vidjeli smo izložbu o klasičnom filologu Primožu Simonitiju koji je bivši učenik škole te izložbu „Najstarejši predmet pri nas doma“ za koju su predmete slali sami učenici škole. U multimedijalnoj dvorani učenica I. gimnazije održala je prezentaciju na hrvatskom jeziku o školi i njezinoj povijesti, njezinim programima i aktivnostima. Pogledali smo i školsku predstavu „Izperi kri z moje toge“ na slovenskom jeziku koja se temelji na antičkoj komediji. Zatim su u informatičkoj učionici Klara Rihtar (4.c), Andrija Živković i Mislav Graonić (4.f) održali prezentaciju o Klasičnoj gimnaziji Zagreb. Ručali smo u školskom restoranu, a prije odlaska iz škole zastali smo u predvorju gdje se nalazila likovna izložba učenice Maiken Zupančič Danko koja nam je ispričala ponešto o svakoj slici. Obišli smo glavne znamenitosti Maribora uz pratnju vodiča te se predvečer vratili u Zagreb.

Zamisao o suradnji dviju škola razvila se na seminarima “Salonae longae” koji se svake godine održavaju u Splitu u organizaciji Instituta Latina et Graeca i I. gimnazije u Splitu, a okupljaju nastavnike i učenike iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Svrha našega posjeta mariborskoj gimnaziji upoznavanje je učenika i nastavnika, predstavljanje škola te dogovori oko buduće suradnje. Veselimo se sljedećem susretu i suradnji na projektima!

FOTO Vasja Irma Ivković