Knock Out Snow Festival

Zatvaranje skijaške sezone

Na dvama najvećim skijalištima u Bosni i Hercegovini, Jahorini i Bjelašnici, u periodu od 22. do 26. veljače održan je Knock Oout Snow Closing festival. Festival je okupio brojne školarce među kojima su bili i klasičari Ela Validžić, Jelena Čumandra, Ivan Petković, Ena Štimac Kušan, Luna Zovko, Mia Pavičić i Lora Lautar. Festival je trajao četiri dana od kojih su tri dana bila ispunjena aktivnostima na snijegu, a bio je organiziran i zajednički posjet Sarajevu. Vrijeme koje nije bilo popunjeno skijanjem, bilo je iskorišteno za druženje, koncerte te opuštanje u sauni i bazenu koje hotel Hollywood, u kojem su skijaši bili smješteni, nudi. Osim toga, za zainteresirane učenike organiziran je i posjet Mostaru.

Snježne radosti

Svi su okupljeni skijaši bili smješteni u Sarajevu te su svoj boravak u Bosni započeli popodnevnim obilaskom najvećeg grada u Bosni i njegovih znamenitosti poput Katedrale Srca Isusova i Sebilja. Obilazak je bio kratak i dinamičan, a poslije njega učenici su na raspolaganju imali vremena za samostalnu šetnju gradom i uživanje u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji u kojoj posebno mjesto zauzimaju ćevapi koje se može kušati u mnogim lokalima smještenima u središtu grada.

Od tri dana skijanja dva su dana učenici proveli na Bjelašnici, sve popularnijem odredištu skijaša iz regije. Bjelašnica je mjesto gdje su se održale 14. zimske olimpijske igre te je 1985. bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju. Staze su na ovome skijalištu prilagođene potrebama različitih skijaša – od početničkih plavih, na koje vuku tanjurići i sidra, do onih težih, olimpijskih crno-crvenih na koje vodi sjedežnica. Neki su učenici staze prolazili sami, dok su manje iskusni skijaši pohađali organiziranu školu skijanja. Staze su bile malo zaleđene i raskopane, no unatoč tome skijanje je bilo moguće, ali ipak je bilo potrebno biti oprezan. Skijalište je puno restorana i kafića koji su idealni za pauze od skijanja. Na samo vrhu skijališta nalazi se kafić “Crni vrh”, koji je idealan za popiti kavu uz lijep pogled, a na početku staze nalazi se restoran “Benneton” koji je odličan izbor za ručak. Osim toga, DJ Tommy tamo je redovito puštao glazbu što je dodatno podiglo atmosferu.

Iako su staze bile ledene i nisu bile najbolje pripremljene, ipak su skijaši mogli uživati na snijegu

Jednodnevni posjet Jahorini

Jahorina je najveće skijalište u Bosni i Hercegovini. Skijaški centar Jahorina ugostio je ZOI 1984. godine i od onda privlači sve više ljubitelja alpskog i nordijskog skijanja. Na skijalištu se nalaze četiri žičare i četiri ski-lifta, kapacitet skijališta je 7500 skijaša na sat u njemu djeluje više škola skijanja, servisa skijaške opreme i centara za najam opreme. Staze su bile bolje nego na Bjelašnici, nisu bile zaleđene, no još uvijek su bile malo raskopane. Budući da je riječ o relativno velikom skijalištu, bilo se nešto teže snaći na njemu, no na vrhu se nalazi karta skijališta koja olakšava snalaženje. Bilo je lijepo vrijeme, sunčano, no ne prevruće, jednostavno idealno za skijanje. Skijalište sadrži i dvije gondole kojima se ne koriste samo skijaši, već i planinari.

Opuštanje i zabava

Osim skijanja na festivalu postoji razne aktivnosti kojima se može popuniti vrijeme. Hotel u kojem su skijaši smješteni nudi zatvoreni bazen, finsku saunu, bio saunu, infracrvenu saunu, parnu saunu, turski hamam, solarijum, sobu za masažu, slanu sobu te sobu za opuštanje. Svatko tko se poželi odmoriti poslije cjelodnevnog skijanja može odabrati način opuštanja koji mu najviše odgovara. Hotel također sadrži sportsku dvoranu, kuglanu i bilijar centar za one koji su željni dodatnih aktivnosti. Uz sve to, svake večeri organizirani su koncerti na kojima su nastupali Hiljson Mandela, Devito i 30zona, a poslije koncerta organiziran je nastup DJ Tommyja koji bi preuzeo pozornicu te puštao najveće hrvatske i strane hitove.

FOTO: Lora Lautar