Radionica medijske pismenosti

Upoznavanje s medijima

Učenici Klasične gimnazije, ŠPUD-a i ŠMIMK-a pobliže su se upoznali s različitim vrstama medija i porazgovarali o njima pod vodstvom Luje Parežanina, svestranog glazbenika i autora mnogih novinarskih tekstova. Sudionici radionice koja je održana u okviru suradnje Klasične gimnazije, ŠMIMK-a i Špuda s Močvarom okupili su se u petak, 3.ožujka u Klasičnoj gimnaziji.

U prvom dijelu radionice sudionici su se upoznali jedni s drugima i porazgovarali o medijima koje prate. Najviše spomenjinani mediji bili su televizija, razni mrežni portali te društvene mreže (Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter…).  Gospodin Parežanin učenike je na različite načine potaknuo na razmišljanje o medijima razgovarajući s njima o načinu financiranja spomenutih medija, a učenike je upoznao i s pojmovima kao što su neprofitabilni i profitabilni mediji te javna i privatna televizija. Učenici su raspravljali o raznim portalima te o tome naginjaju li oni na „lijevo ili desno“. Dotaknuli su se i teme reklama i njihove uloge u svijetu medija.

Sagledavanje događaja s više strana

Učenici su tijekom praktičnoga dijela radionice trebali napisati vijest iz različitih perspektiva

Nakon kratke pauze uslijedio je praktični dio radionice za koji nas je prvi dio pripremio. Zadatak je bio iz različitih perspektiva napisati vijest o viralnom videu u kojem dvoje aktivista bacaju juhu na van Goghovu sliku. Svakoj grupi zadan je drugačiji kut gledanja iz kojeg pišu tekst. Prva grupa dobila je ulogu ekoloških aktivista i oni su podržali poruku videa. Druga grupa napisala je vijest objektivno i sažeto sročivši najvažnije informacije o događaju. Treća grupa pisanju članka pristupila je s konzervativne strane te je opisala događaj u negativnom pogledu. Posljednja grupa vijest je napisala iz perspektive lifestyle portala, komentirali su događaj u malo dramatičnom duhu. Na kraju su učenici saslušali jedni druge i prokomentirali što bi se još moglo dodati u tekstove te kako ih opremiti za objavu u novinama.

FOTO: Ivana Črnelč