9.3 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Kreiranje budućnosti u samoborskom Bunkeru

Nacionalna konferencija “Mladi – generacija koja dolazi”

Na području Hrvatske mladi su sve češća i češća tema, bilo da se radi o pitanju njihove stambene situacije ili političke svjesnosti. Često se kaže kako su mladi budućnost, kako svijet leži na njihovim ramenima, no što je s mladima sadašnjosti? S kakvim se oni problemima trenutačno nose i koje su posljedice?

Mreža za aktivaciju mladih

Sljedeća godina, 2022., proglašena je europskom godinom mladih te se radi efikasnijeg uključivanja mladih u zajednicu rodila ideja koja bi trebala podići mlade ljude na noge, odnosno saslušati njihov glas i pomoći u rješavanju svakidašnjih problema. Zato je nastao projekt Mreža za aktivaciju mladih koji zajednički provode Udruga Zamisli i konzorcij od 15 udruga, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu te Ekonomski institut, Zagreb.

Dakle, cilj Mreže je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva radi postizanja željenog dijaloga s određenim donositeljima odluka i dobivanje smjernica od mladih za daljnju suradnju i participaciju.

Velik broj organizatora

Udruge koje su sudjelovale na konferenciji samo su mali broj u moru raznih udruga za mlade u Hrvatskoj; Udruga Zamisli (za promicanje obrazovanja mladih s invaliditetom), Udruga IMPRESS (za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu u Daruvaru), Udruga Cinaz (za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti), Udruga Sirius (Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje), Hrvatsko debatno društvo (koordinira rad djece i mladih te njihovih edukatora u debatnim klubovima), Ambidekster klub (savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj), Mreža udruga Zagor (centar za mlade u Zaboku), Udruga Crok (centar za zaštitu osobnih kompetencija i ljudskih prava), NoGa (atletski klub), Udruga srednjoškolaca Hrvatske (organizacija za srednjoškolce), CZM (centar za mlade grada Zagreba), Udruga Igra (pružanje rehabilitacijsko-edukacijske i psiho-socijalno-pedagoške pomoći), Savez Sumsi (udruga za mlade i studente s invaliditetom), Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, KUD “Čiče” (kulturno umjetničko društvo), ISUM (institut za stručno usavršavanje mladih) i Carpe Diem (poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih).

Projekt je odobren za sufinanciranje temeljem druge Odluke o financiranju za poziv Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.

Program projekta

Konferencija je bila raspoređena na tri dana u Centru za mlade Bunker u Samoboru – četvrtak, petak i subota (25., 26. i 27. studeni). Prvoga dana za uvod u konferenciju Svjetlana Marijon, kao glavna organizatorica projekta, predstavila je bit okupljanja i najavila predstavu Ocat i sin u izvedbi Zlatana Zuhrića i Tina Sedlara. Uslijedila je prva panel rasprava na temu “Stanovanje mladih – Problem ili mit?” Govorilo se o izazovima mladih u pronalasku stana te o učinkovitosti, odnosno nekompetentnosti APN-a i POS-a.

Drugi dan bio je nešto zahtjevniji; predviđene su četiri panel rasprave između kojih su mladi mogli birati kojim dvjema će prisustvovati. Prvi panel bio je na temu “Prometna povezanost kao ključan faktor mobilnosti koji utječe ma razinu motivacije mladih u lokalnoj zajednici”, a panel koji je bio održan u isto vrijeme, samo u drugoj prostoriji nosio je naziv “Koliko je prepoznat rad s mladima u Hrvatskoj: Tko misli da zna tko je youth worker?” Poslije ovih panela sve udruge koje su pomogle u organizaciji predstavile su ciljeve i namjere svojih udruga.

Treća panel rasprava odnosila se na važnost informativnog rada s mladima, a rasprava koja je bila održana u isto vrijeme bila je na temu “Položaj organizacija civilnog društva koje rade s mladima ili za mlade”.

Prava politička debata

Na kraju drugog dana bila je održana debata na kojoj su prisustvovali predstavnici iz stranke Možemo!, SDP-a i HDZ-a. Teza debate bila je jesu li mladi generacija koja dolazi ili odlazi. Predstavnicima su bila postavljena određena pitanja u vezi glavnih problema mladih, odnosno pitanje zapošljavanja, stanja kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj itd. Dotaknuli su se i teme cijepljenja i glavne obrazovne teme koja kruži Hrvatskom već dugi niz godina, uvođenje predmeta Građanskog odgoja. Glavni zaključak debate bio je da svi vole govoriti o mladima, no rijetko tko djeluje i diže glas.

Svemu dolazi kraj

Zadnjega dana bile su predviđene tri panel rasprave. Dvije koje su se održavale u isto vrijeme bile su “Savjeti mladih u Hrvatskoj: izazovi i perspektive” i “Kompetencije koje utječu na aktivaciju mladih – građanski odgoj”. Zadnja panel rasprava konferencije ticala se prostora, aktivnosti i usluga za mladih gdje su panelisti govorili o raznim centrima za mlade i koje usluge pružaju, odnosno koliko su kvalitetni i raspoloživi.

Na samom kraju konferencije “Zuhra” je bio predstavio mlade stand-up komičare u sklopu BIS-comedy. Publiku su bili nasmijali do suza te tako zatvorili uspješno druženje u Samoboru.

FOTO: Tara Duralija

Tara Duralija
Tara Duralija
Tara u slobodno vrijeme voli čitati, pisati i dobro se provoditi na koncertima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI