Lika Kolorado u Kinoteci

INDIE-ROCK POSLASTICA

Najava da će Lika Kolorado održati koncert u kinu Kinoteka iznimno me zainteresirala jer Kinoteka nije klasični koncertno-klupski prostor kakvih ima širom Zagreba. Radi se o starom kinu u kojem publika sjedi dok se na pozornici održava program, a rokeri Like Kolorado ne izvode jazz ili šansone u kojima publika uživa zavaljena u fotelje. Koja je onda poveznica sastava Lika Kolorado i starog kina? Odgovor je Filip Riđički, glumac i frontmen grupe, poznatiji kao Kipo iz serije Crno-bijeli svijet koji svojom pojavom povezuje dvije umjetnosti – glumu i glazbu.

U subotu 17. studenoga u 21 sat glazbeni sastav Lika Kolorado nastupio je u sklopu glazbenog programa FonoKinoteka koji u kultnom kinu jednom mjesečno ugošćuje sjajne glazbenike. Ulaskom u Kinoteku zaista sam se osjećala kao da sam ušla u crno-bijeli svijet nekih drugih vremena. Sastav Lika Kolorado nastao je prije nešto više od tri godine. Zanimljivo ime izabrano je negdje na Filipovu proputovanju Likom, u trenutku kada ga je krajolik podsjetio na Kolorado. Sastav benda čine Ana Jelić na bas-gitari, Pavle Gulić na bubnjevima, Vanja Senčar na gitari i vokalist Filip Riđički.

Izvođači sami sebe svrstavaju u kategoriju sve popularnijeg glazbenog pravca zvanog indie-rock koji se od 90-ih godina prošloga stoljeća koristi kao sinonim za alternativnu rock glazbu, a danas se uvriježio kao naziv uglavnom za svu glazbu koja ne pripada mainstreamu. Od svog nastanka sastav je nastupio na značajnijim glazbenim festivalima od kojih je svakako najpoznatiji In Music Festival na kojemu su nastupili 2018. godine. Iste godine dobili su nagradu za najbolji mladi bend Ha/Ge/Fe-a.

Na koncertu u kinu Kinoteka izvodili su hitove sa svog prvog i jedinog albuma Smiješ zaurlat u izdanju Classic Recordsa, a najveći pljesak popratio je hitove Samuraj, Miris auta moje majke, Sigurno i Kralj. Tijekom svirke Filip  Riđički  publici je otkrio kako je sastav u naponu kreativnosti i radi na novom albumu. Publici je predstavljeno nekoliko novih pjesama uz napomenu da se snažnim odobravanjem i vriskom sugerira koja bi od tih pjesama trebala biti novi singl. Atmosfera u kinu iz minute u minutu postajala je sve boljom, publika se nakon nekoliko pjesama počela ustajati sa svojih stolaca i plesati, a svaka nova izvedba nailazila je na opće oduševljenje obožavatelja benda.

Bio je to jedan od boljih glazbenih događaja na kojima sam prisustvovala u posljednje vrijeme. Lika Kolorado jedan je od najzanimljivijih mladih bendova na današnjoj zagrebačkoj sceni. Zvukom i energijom podsjeća na izvođače novoga vala, glazbenog pokreta koji je promijenio glazbeni svijet naših prostora. Vjerujemo da je pred ovim iznimnim glazbenicima sjajna budućnost, a pred nama još puno dobrih tuluma na njihovim nastupima.

FOTO Nikola Madunović