22.8 C
Zagreb
Petak, 27 svibnja, 2022

Putujemo i učimo: Bavarska

Klasična gimnazija zasigurno je jedna od posebnijih gimnazija u Zagrebu. Osim četverogodišnjega programa učenja klasičnih jezika, škola svojim učenicima nudi pregršt zanimljivih grupa i radionica uz mnoštvo fakultativnih predmeta kojima se možemo pridružiti. Kao što se može zaključiti prema nazivu, grupa Putujem i učim jedna je od zanimljivijih grupa u ovoj gimnaziji.
Osim putovanja našom divnom Republikom Hrvatskom, grupa vrlo često organizira izlete ivan granica Lijepe Naše. Ove školske godine tako smo putovali u Njemačku, veoma poznatu državu srednje Europe. Na prvom ovogodišnjem putovanju naučili smo mnogo o srednjovjekovlju i njemačkoj kulturi i umjetnosti.

3, 2, 1 … Kreni!

U kasnim večernjim satima 6. listopada uputili smo se prema granici naše susjedne Slovenije. Uz kratke stanke radi potreba zahoda, hrane i odmora lagano smo se približavali austrijskoj granici. Na nagovor profesora Svaguše, uspjeli smo uloviti par sati sna, a oko sedam sati 7. listopada došli smo do našeg prvog odredišta –  jednog od najljepših gradova u pokrajni Bavarskoj, Bamberga. Ostali smo zapanjeni gradskom jezgrom grada poznatoga i pod nazivom Mala Venecija: jezgra se nalazi uz obalu rijeke Reginz i jedinstvena je po svojoj staroj vijećnici koja je smještena nasred mosta.

Daljni put odveo nas je do našeg sljedećeg odredišta, Nurnberga. Jedan od najljepših gradova Bavarske svojim povijesnim građevinama svjedoči o snazi Svetog Rimskog Carstva, a poznat je i po kongresnom središtu NSDAP-a u kojemu je snimljen partijski kongres u jednome od najkontroverznijih dokumentarnih filmova svih vremena – Trijumf volje. Grad nam je širom otvorio svoje vidike i s nama podijelio sve svoje čari: vidjeli smo građevine karakteristične za razdoblja romanike, gotike i romantizma (primjerice gotičku crkvu sv. Lorenza i zgradu opere). Vidike o ideji i propagandi Trećeg Reicha proširio nam je Dokumentacijski centar Nacističke stranke koji se nalazi u prostoru koji može primiti do 50 000 ljudi. Puni znanja o nastanku nacističke ideje zaputili smo se u središte Nurnberga da bismo razgledali njegovu jezgru. Nakon zasluženog slobodnog vremena večerali smo u tradicionalnoj bavarskoj pivnici te kušali tradicionalna jela (moramo priznati da nam se baš i nisu previše svidjela). Nakon poluuspješne večere, dobili smo još sat vremena za sebe koje smo završili laganom šetnjom u smjeru hotela gdje smo prenoćili.

Zanimljiva putovanja koja grupa Putujem i učim organizira više puta godišnje vode učenike u različite dijelove Europe te ne čudi što je upravo ova grupa jedna od najpopularnijih u školi.

U ranim jutarnjim satima, jedva znajući za sebe od umora, zaputili smo se u smjeru Regensburga. Tamo smo razgledali staru jezgru grada koja je uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Jezgra je smještena na obali Dunava, a sadrži ostatke rimskih zidina s očuvanim gradskim vratima – Porta praetoria, staru gradsku vijećnicu i prekrasnu gotičku katedralu sv. Petra. Razgledajući staru gradsku jezgru dodatno smo se upoznali sa srednjim vijekom te smo kamenim mostom došetali do središta grada gdje smo imali vremena objedovati, razgledati grad i kupiti suvenire.

Naše posljednje odredište, Passau, ostavio nas je bez daha. Osim njegove prekrasne jezgre, njegova je posebnost smještaj na križištu triju rijeka koje teku kroz Austriju –  Dunava, Inne i Ilze. Uz divan pogled na rijeke odmorili smo se u parku te popili osvježavajuće piće na obali.

Kako kažu, sve što je lijepo kratko traje, pa je tako došao i kraj našeg kratkog (ali slatkog!) putovanja. Sutradan smo se ponovno našli u klupama Klasične gimnazije nestrpljivo očekujući sljedeće putovanje.

FOTO Davor Svaguša, prof.

Nora Crnić
Nora Crnić
Nora voli čitati knjige na engleskom jeziku i putovati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI