Predavanje o prevenciji u prometu

HRVATSKA JE TREĆA ZEMLJA U EUROPSKOJ UNIJI PO BROJU POGINULIH U PROMETU

Naši maturanti imali su priliku prisustvovati predavanju u suradnji s HAK-om iz područja prevencije u prometu koje je održano danas u Novoj dvorani.

Gotovo je postala norma da učenici četvrtog razreda kreću polagati vozački ispit kada napune 18 godina. Iako edukaciju o sigurnosti u prometu prođu svi koji polažu taj ispit, za potpunu sigurnost potrebno je educirati sve građane koji svakodnevno sudjeluju u prometu, bilo da su vozači, biciklisti ili pješaci. Tim povodom HAK je organizirao interaktivno predavanje o pravilnom ponašanju na cestama. Maturanti su bili upoznati s 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu s pomoću raznih videoisječaka koji su vividno prikazali neodgovorno ponašanje na cestama od nepravilnog vezanja do vožnje pod utjecajem psihoaktivnih tvari. Alarmanti podaci ističu da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po pogibelji u prometu što dokazuje činjenicu da postoji puno prostor za napredak u sigurnosti prometa.

Nakon predavanja na školskom dvorištu bili su postavljeni simulatori prevrtanja i sudara u kontroliranim uvjetima koje su učenici mogli isprobati kako bi iskusili moguće posljedice prometnih nesreća.

Mnogi su otišli s predavanja pomalo istraumatizirani strašnim snimkama nesreća, no zasigurno su osvijestili postojanje opasnosti te uvažili istaknuta pravila koja bi trebala svima prerasti u naviku jer se jedino na taj način može zaštiti život i zdravlje svih sudionika u prometu.

FOTO: Jelena Dizdar