Maturantice u Saboru

Sudjelovanje na 10. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora

Nakon što su dvije godine zaredom maturanti prisustvovali online simuliranim sjednicama Sabora, tri učenice 4.E razreda, Maša Tomljanović, Lada Botić i Tara Duralija pod vodstvom prof. Snježane Krajinović dobile su priliku napokon sjesti u saborske klupe i na nekoliko sati biti dio saborskih zastupnika.

Na sjednici 8. svibnja 2023. sudjelovala je 41 škola iz cijele Hrvatske, a tema sjednice bile su ekološke promjene. Učenici su se prijavljivali kao klub zastupnika, odbor ili u pojedinačnim raspravama. Na pojedinačnim raspravama svatko tko je htio mogao je replicirati na određen govor. Odabrani su bili predsjednica i potpredsjednik te tajnica i zamjenica tajnice što je stvorilo pravu saborsku atmosferu.

Učenici zastupnici

Lada Botić, Maša Tomljanović, Tara Duralija i prof. Snježana Krajinović

Druženje je počelo u 11 sati ujutro kada su se svi učenici okupili u jednoj od prostorija Sabora, Maloj vijećnici. Voditeljica Službe za građane, dr. sc. Sanja Šurina sve je okupljene srdačno pozdravila i objasnila kako će sve funkcionirati. Učenici su se smjestili u glavnu saborsku dvoranu gdje ih je sve pozdravio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je izveo i ohrabrujući govor.

Nakon što su pobjednicima kviza “Koliko poznajem Hrvatski sabor?” dodijeljene nagrade, sjednica je mogla početi. Kao i u pravoj sjednici, predsjednica sabora otvorila je raspravu te pozvala zastupnike kluba i odbora pred saborsku govornicu. Učenici su poštivali pravila i izvodili sjajne govore, a predsjednica i potpredsjednik tu i tamo znali su intervenirati kad bi netko prekoračio svoje vrijeme.

Predstavljanje Klasične

Kad su završili govori s govornice, došao je red na pojedinačne rasprave i na našu predstavnicu. Maša Tomljanović izvela je govor u trajanju od tri minute kojeg su smislile sve tri učenice zajedno. Govor se zalagao za promjene dijelova Ustava o zaštiti okoliša te je jedna od točaka zahtijevala uvođenje pristojbe za kućanstva s dva ili više automobila zbog pridonošenja zagađenju zraka te bi se taj profit ulagao isključivo u unapređenje javnog prijevoza. Maša je sjajno i pouzdano izvela govor te nije dobila niti jednu repliku.

Sjednica je ukupno trajala četiri sata te su se učenici nakon završetka mogli spustiti u saborsku kantinu i uživati u besplatnom saborskom ručku.

FOTO: Snježana Krajinović