Državno natjecanje iz debate

Debatiranje u gradu koji teče

Nakon osvojenog 5. mjesta na županijskom debatnom natjecanju u X. Gimnaziji tim Hermes Gamma koji su činili učenici Maša Tomljanović, Ivan Rihtar i Lada Botić plasirao se na državnu razinu natjecanja koje se održavalo od 11. do 13. svibnja u Rijeci. Natjecanje je trajalo dva dana, a njemu su prethodile duge i temeljite pripreme s voditeljicom Lenom Matanović. Teza na koju se pripremao debatni case, tj. slučaj glasila je: „Ovaj dom zabranio bi razvoj AI tehnologije poput ChatGPT-ja, DALLE i sl.”

Sjajan uspjeh klasičara

Natjecanje je imalo četiri kola od kojih su dva kola debatiranja na pripremljenu tezu i dva na ad hoc teze za koje se pripremalo sat vremena prije same debate. Teme ad hoc debata bile su „ovaj dom uveo bi dozvole za roditeljstvo“ i „ovaj dom smatra da mediji ne bi trebali objavljivati informacije o masovnim ubojstvima“. Klasičari su debatirali protiv timova iz zagrebačkog MIOC-a, Gimnazije Tituša Brezovačkog te timova iz Splita i Siska. Pobijedili su u tri od četiri debate i tako osigurali izvrsno 6. mjesto kao tim, dok je Lada Botić bila 9. govornica individualno. Klub Hermes je nakon ovog natjecanja službeno postigao drugi najbolji rezultat u povijesti djelovanja i to nakon osvojenog 3. mjesta na državnom natjecanju 2015. godine.

Na natjecanju su sudjelovali timovi iz cijele Hrvatske, ali najbolje su rezultate ipak ostvarili Zagrepčani. Državno je osvojila ekipa iz X. gimnazije Ivan Supek, a najboljom debatanticom proglašena je učenica 4. razreda Nika Pokrovac iz II. Gimnazije. 

Ovim putem zahvaljujemo voditeljici kluba te prijatelju i mentoru koji su nam omogućili da ostvarimo ove sjajne uspjehe te nas motivirali da uživamo u debati i pritom budemo svoji!

FOTO: Lada Botić