Projekt Putovima Nikole Tesle

Putovanje u Smiljan

Nekolicina učenika trećih razreda zaputila se 2. svibnja u Smiljan, rodno selo Nikole Tesle u okviru projekta Putovima Nikole Tesle koji se ove školske godine pod vodstvom profesorica Dore Plavčić i Vanje Flegar provodi u okviru nastave fizike.

Kuća Velebita

Od samoga jutra padala je kiša, stoga je dug put autobusom i vrijeme provedeno u muzeju spriječilo da se smočimo na kiši. Nakon sat i pol vremena vožnje autocestom svratili smo na odmorište „Dobra – zapad“ gdje smo malo protegnuli noge, porazgovarali ili popili kavu. Sljedeće odredište bilo je selo Krasno gdje smo razgledavali kuću Velebita, odnosno muzej posvećen dragocjenostima – kako biljnih tako i životinjskih vrsta – planine Velebit.

Brdovit krajolik i vrlo uzak put do podnožja Velebita omogućio je putnicima prikaza ljepote prirode i drugačijeg načina života od onoga na koji su naviknuti, a koji uključuje aktivnosti poput čuvanja ovaca, koza, krava i svakodnevnog držanja životinja na ispaši. U kući Velebita proveli smo oko sat i pol vremena, a potom smo se zaputili prema centru grada Gospića gdje smo imali par sati slobodnog vremena. Neki su vrijeme odlučili potrošiti u obližnjem kafiću, neki u piceriji, dok su se neki šetali. Konstantna kiša smanjila je vidljivost ljepote Gospića, no omogućila je da više vremena provedemo razgovarajući i/ili upoznavajući jedni druge.

Tijekom posjeta Kući Velebita predstavljen je i način života Ličana u prošlosti

Rodna kuća Nikole Tesle

U poslijepodnevnim satima uputili smo se prema rodnom selu Nikole Tesle, Smiljanu. Put do sela Smiljan nije bio dug jer se ono nalazi neposredno pokraj grada Gospića. Tamo nas je dočekala voditeljica s kojom smo prvo razgledali rodnu kuću Nikole Tesle u kojoj smo mogli vidjeti neke njegove izume i čuti o njegovu ranom djetinjstvu. Potom smo, razgledavajući crkvu i staju, došli do prostorije u kojoj smo mogli vidjeti pokus s led-lampama. Nakon svega toga uslijedilo je gledanje kratkoga edukativnog videa o Nikoli Tesli, njegovu djetinjstvu, životu u Europi i Americi te o njegovim odnosima s drugim značajnim ljudima njegova doba poput Thomasa Albe Edisona, Marka Twaina itd.

Klasičari tijekom posjeta rodnoj kući Nikole Tesle

Na putovanju smo mnogo toga naučili o Nikoli Tesli, ali i o drugim stvarima poput zaštićenih vrsta na Velebitu. Kao što je već i spomenuto, vrijeme, odnosno kiša smanjila je mogućnost provođenja više vremena u prirodi, no bilo je to ugodno putovanje našom dragom, iznimno lijepom Likom s unikatnom prirodom koja se ne može vidjeti tako često.

FOTO: Vanja Flegar