Naši lidranovci idu dalje

Čak sedam klasičara konkurira za državnu razinu

Općnska razina smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva održala se prije nekoliko tjedana te smo s nestrpljenjem čekali i županijsku razinu na koju se plasirao zavidan broj klasičara,a sada smo je konačno i dočekali! Županijska je smotra održana 15. i 16. ožujka u organizaciji Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Velika konkurencija u dramskome izričaju

Konkurencija je kod dramskih nastupa uvijek velika te je teško osigurati prolaz na sljedeću razinu. To je još jedanput pošlo za rukom Petrunjeli Baće koja je s Euripidovim monologom Medeja pod mentorstvom profesorice Ivane Črnelč uspjela proći na sljedeću, državnu razinu. Čestitke, Petrunjela! Na županijskoj je smotri nastupilo 28 učenika, ali samo ih je devetero moglo proći dalje. Uz Petrunjelu, iz Klasične su nastupale još dvije učenice, Petra Plavišić s monologom Žena bomba autorice Ivane Sajko te Franka Mikolaci s monologom Nemreš pobjeć od nedjelje autorice Tene Štivičić, obje pod mentorstvom profesora Darija Budimira. Zbog propozicije koja propisuje da iz jedne škole može proći samo jedan učenik, Franka nije mogla proći dalje iako je povjerenstvo bilo itekako zadovoljno njezinim nastupom te su zbog te propozicije izrazili žaljenje. Na državno su, ipak, mogli poslati samo Petrunjelu. Nedogovanje zbog tog pravila izrazila je i nekolicina mentora, smatrajući da t ono ponekad onemogućava da na državnoj razini sudjeluju svi najbolji.

Troje pisaca prolazi dalje

Županijska smotra literarnog izričaja i ove se godine održala putem Zoom aplikacije, ali je počela drugčije nego do sad. Malena zabuna s poveznicama obilježila je ovaj Zoom sastanak u kojemu su se u isto vrijeme našli i novinari i pisci te je zbog te strke cijela smotra počela nešto kasnije, ali, kada se sve  sredilo, rezultati nisu razočarali! Čak tri rada iz Klasične gimnazije predložena su za državnu razinu (konačan popis pozvanih bit će poznat početkom travnja): Alen Ćehajić s radom Zora je ponovno pod mentorstvom profesora Alena Orlića, Kaya Mary McConnell s radom Hrana i opijati s mentoricom profesoricom Almom Cacan te Tonka Pavić s radom Pusti noćas svoje kose pod mentorstvom profesorice Ivane Črnelč. Naši pisci pohvaljeni su za originalnost i kvalitetu tekstova za koje su dobili visoke ocjene. Čestitke piscima!

Samo dobre vijesti s novinarskog izričaja

Za državnu su smotru predložena i dva novinarska rada iz Klasične: rad Stelle Pavlović Od riječi do (zlo)djela koji je nastao pod mentorstvom profesorice Ivane Črnelč te je za njega Stella dobila velike pohvale za stručnost i zrelost kojom je pristupila odabranoj temi, i rad Tatiane Lipovčan Komet razdora kojoj je mentor profesor Igor Medić. Za Tatianin rad povjerenstvo nije imalo primjedbi jer je učenica odradila sjajan posao. Čestitke i našim novinarkama!

Časopis MI također je predložen za državnu razinu uz pohvale za izgled, dizajn i raspored naslovne stranice te količinu i redovitost objava naspram ostalih školskih časopisa.

 MI imamo itekako razloga biti zadovoljni ovogodišnjim LiDraNom.

FOTO: Ivana Črnelč