Natjecanje iz prve pomoći

Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa održavaju se od 1996. godine i na njima je dosad sudjelovalo više od 120 tisuća školaraca. Na ovogodišnjem županijskom natjecanju prvog stupnja u Zagrebu sudjelovale su 42 škole.    

Pripreme za natjecanje

Pripreme za praktični dio natjecanja

Obuka učenika provodi se u dva stupnja. Prvi, temeljni stupanj, koji se sastoji uglavnom od teorijskih predavanja prolazi se s mentorom iz škole – profesorom Ditsom. Drugi stupanj, napredni, provodi se u odmaralištu za mlade u Novom Vinodolskom te ga vode volonteri i djelatnici Crvenog križa. U Novom Vinodolskom od 5. do 8. studenog 2018. godine prošle smo praktični dio obuke i prisustvovale mnogobrojnim zanimljivim predavanjima. Članovi Crvenog križa i volonteri svojim su nam predavanjima objašnjavali kako treba postupiti u slučaju da moramo pružiti prvu pomoć.

Znanje koje smo stekli tijekom obuke vrlo je korisno za život i svakako može čovjeku dobro poslužiti nađe li se u opasnosti on ili neka druga osoba.

Nakon povratka u Zagreb pokušavali smo što više vježbati pružanje prve pomoći u raznim situacijama koje bi nas mogle dočekati i na natjecanju. Paralelno s praktičnim vježbama pripremale smo se i za pisani dio natjecanja koji se sastoji od humanih vrednota i teorije prve pomoći. Nakon određenog vremena vježbanja naš mentor pozvao je bivšu učenicu Klasične gimazije Vanju Banfić Jevtović, koja je volonterka u Crvenom križu da nam i ona pomogne što bolje pripremiti se za natjecanje. S njom smo još jednom prošli praktične vježbe te nam je pobliže obasnila što će se od nas očekivati na natjecanju.

Natjecanje

Klasičarke na natjecanju iz prve pomoći: Sara Tušak (2. c), Lucija Marić (2. c), Iliana Ćaćić(2. b), Iva Ždralović (2. c), Paula Škalec (2. c) i Phuong Le Do Hong (2. c)

Natjecanje se odvija na tri razine: gradskoj, županijskoj i državnoj, a sastoji se od teorijskog testa iz prve pomoći, tri provjere znanja iz humanih vrednota te dva radilišta. Odabrali smo ekipu koja se sastojala od pet članova te jedne zamjene. Članovi ekipe Klasične gimnazije jesu Iliana Ćaćić (2. b), Iva Ždralović (2. c), Sara Tušak (2. c), Lucija Marić (2. c), Paula Škalec (2. c) i  Phoung Le Do Hong (2. c). Natjecanje je održano 9. ožujka 2019. u OŠ Mladost u Utrinama. Teorijski dio je bio poprilično detaljan, ispunjen datumima i godinama te poviješću Crvenog križa. Praktični dio bio je posebno zanimljiv jer se sastojao od rekonstrukcija stvarnih događaja, pa smo mnogo uspješnije i spretnije bile u praktičnom dijelu natjecanja.

Nažalost, nismo se uspjele plasirati na sljedeću razinu natjecanja, no drago nam je da smo sudjelovale i upoznale nove ljude. Moja preporuka je da, ako vam se ikada pruži prilika, prođete obuku prve pomoći jer je vrlo korisno znati kako nekome spasiti život.

FOTO: Krešimir Dits