Klasičari uče o jeziku

dav

Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21. veljače do 17. ožujka te u to vrijeme Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizira brojna događanja i otvara svoja vrata građanima.

Mjesec hrvatskoga jezika – posjet Institutu

Dr. sc. Blagus Bartolec tijekom predavanja organiziranoga za klasičare

Međunarodnim danom materinskoga jezika proglašen je 21. veljače kada ujedno počinje i Mjesec hrvatskoga jezika. Mjesec završava 17. ožujka, datumom koji postaje značajan 1967. godine kada su hrvatski intelektualci potpisivanjem Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika izrazili vlastitu zabrinutost za položaj svoga jezika u okviru tadašnje države.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje već tradicionalno u okviru Mjeseca hrvatskoga jezika otvara svoja vrata učenicima i građanima. Učenici Klasične gimnazije posjetili su Institut 12. ožujka te su prisustvovali predavanju pod vodstvom dr. sc. Ivane Matas Ivanković i dr. sc. Goranke Blagus Bartolec o svrsi i službi jezika. Na predavanju je spomenuto da je jezik biološki evoluirao da bi što bolje služio za komunikaciju, pa tako i u životinjskom carstvu.

Kako ljudi komuniciraju govorom tako na primjer dupini komuniciraju skupom određenih zvukova i “zvižduka”. Jezik je definiran kao nadređeni sustav znakova koji ima tri glavne službe: sporazumijevanje, artikuliranje i prijenos informacija.

 

Funkcije i struktura jezika

Klasičari u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Na predavanju navedene su i neke od funkcija jezika poput: konativne (usmjerenost jezika prema sugovorniku), fatičke (uspostava komunikacije između dvaju ili više govornika) i emotivna (dijeljenje emocija i problema sa sugovornikom). Spomenuta je i primarna struktura jezika koja se sastoji od semantike (aspekti značenja izraženi u jeziku) i pragmatike (djelovanje jezika u praksi). Na kraju predavanja učenici su slušali i o različitim funkcionalnim stilovima te njihovim osobitostima, a zatim su se upoznali s raznim digitaliziranim sadržajima koji im mogu pomoći pri boljem ovladavanju pravopisnim i drugim jezičnim zakonitostima. Učenicima su se posebno svidjele različite pravopisne i leksičke vježbe koje i sami možete isprobati na poveznici http://hrvatski.hr/igre/

Sve u svemu, predavanje je bilo poučno i zanimljivo i pomoglo je učenicima malo bolje razumjeti jezik kojim govore i njegovu svrhu.

FOTO: Petrunjela Baće