Nove razine suradnje Klasične i ŠPUD-a

Posljednja zajednička radionica posvećena razvoju zajedničkoga biltena Klasične gimnazije i ŠPUD-a, kojom se zatvara jedno, a počinje drugo poglavlje u suradnji Klasične gimnazije i ŠPUD-a, održana je u utorak, 9. travnja.
Kako biti dobar urednik i suočiti se s novim izazovima poučavali su nas Lujo Parežanin i Martina Domladovac.

U prvom dijelu radionice stavili smo se u ulogu urednika te se iskušali u uređivanju tekstova svojih kolega, tekstova koje smo pisali u intervalu između druge radionice i ove, posljednje radionice. Teme tekstova bile su razne – osobni interesi učenika odrazili su se u njihovim radovima čije se teme kreću od politike i društvenih znanosti do glazbe te osvrta na razna nedavna kulturna događanja (recentni koncerti i sl.). Naučili smo kako na stilskoj i sadržajnoj razini prilagoditi tekstove publici za koju pišemo te kako uspostaviti komunikaciju između novinara i njegova urednika, nešto što često (prema riječima naših mentora Luje Parežanina i Martine Domladovac iz udruge Kurziv) predstavlja veliki izazov timu, ali je nužno za učinkovit rad novinarske skupine. Ključno je bilo i učenje o formuliranju samoga teksta, odvajanju odlomaka za poboljšavanje čitljivosti, korištenju ispravnoga rječnika ovisno o temi o kojoj pišemo… Vođeni savjetima naših mentora međusobno smo nadopunjavali naše znanje dajući jedni drugima konstruktivne kritike, pokazujući tako da učenici ne trebaju isključivo ovisiti o nastavnicima i drugim autoritetima kako bi nešto ostvarili ili naučili.

Druga polovica radionice bila je posvećena isključivo biltenu. Kako smo se na prošloj radionici dogovarali o vizualnom dizajnu biltena, tako smo se na ovoj radionici posvetili raspravljanju o mogućim kategorijama koje bi časopis mogao imati, kakvim bi ga sadržajem trebali ispuniti, i, možda najbitnije od svega, o tome što želimo postići ovom suradnjom. Razgovarali smo i o mogućim imenima biltena, publici kojoj je bilten namijenjen, itd. Na kraju smo došli do zaključaka da bi bilten trebao biti namijenjen prvenstveno učenicima obiju škola, da bi trebao služiti pokazivanju najboljih uradaka učenika i njihovih postignuća općenito, te da bi ŠPUD i Klasična gimnazija trebali podjednako sudjelovati u njegovoj izradi. Budući da je glavni cilj  povezivanje dviju škola i njihovih učenika, napraviti bilten popunjen sadržajima koji interesiraju učenike – one kojima je bilten i namijenjen – bez obzira na to koliko se oni uklapali u nastavni program ili slične granice škole, pokazalo se ključnim.

Iako koncept biltena još nije dokraja završen, a radovi koji bi u njemu trebali biti objavljeni tek su u nastajanju, s pomoću ovih radionica uspjeli smo postići kompromis u vezi najbitnijih dijelova projekta.

 

FOTO: Ivana Črnelč